ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2022: Τι αλλάζει στα φετινά εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ 2022: Τι αλλάζει στα φετινά εκκαθαριστικά
Ξεκινά από την ΑΑΔΕ η ανάρτηση των λογαριασμών στο Taxisnet INTIME

«Καθ’ οδόν» βρίσκονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κατέχουν ακίνητα, καθώς ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να έχει ολοκληρώσει έως αύριο την ανάρτηση τους από την ΑΑΔΕ.

Τα ποσά του φόρου θα πρέπει να πληρωθούν σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 31 Μαΐου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Φέτος υπάρχουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα παρέχεται πλήρης εικόνα για τη διαφορά που προκύπτει μετά τις μειώσεις και τις προσαυξήσεις του φόρου.

Ειδικότερα, στα σημειώματα θα αναγράφεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καθώς και:

- Ο κύριος φόρος
- Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας
- Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα
- Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ

Στο έντυπο αναγράφονται ακόμη, οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα, καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν το ποσό του φόρου που έχουν χρεωθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

1. Μπαίνουν στην αρχική σελίδα του myAADE.

2. Κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνουν κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9.

6. Επιλέγουν το έτος 2022 και εμφανίζεται το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Ο λογαριασμός φέρνει ελαφρύνσεις, επιβαρύνσεις αλλά και ίδιο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τη συνολική αξία της περιουσίας ενώ προβλέπεται ειδική έκπτωση 50% ή και πλήρης απαλλαγή για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μετά τις αλλαγές στο καθεστώς υπολογισμού του φόρου για περίπου 8 στους 10 φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα η σε απόλυτους αριθμούς για 5.000.000 το εκκαθαριστικό θα είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το 2021 λόγω των μειώσεων στους συντελεστές, της επέκτασης των εκπτώσεων και της συγχώνευσης των κλιμακίων, για σχεδόν 900.000 φορολογούμενους το ποσό του φόρου θα παραμείνει αμετάβλητο ενώ 350.000 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο και από αυτούς 180.000 είναι οι μεγάλοι χαμένοι με επιβαρύνσεις που φθάνουν έως και το 100%.

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη:

1. Η νέα κλίμακα: Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώθηκαν για ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ενοποιήθηκαν τα κλιμάκια για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές και μεσαίες αντικειμενικές αξίες. Σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ οι συντελεστές βασικού φόρου παραμένουν αμετάβλητοι ενώ αυξάνονται σε περιοχές με υψηλότερη τιμή ζώνης. Μειωμένοι έως και 80% είναι οι συντελεστές σε όλα τα φορολογικά κλιμάκια για τα οικόπεδα.

2. Έξτρα φόρος: Επιβάλλεται με τη μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ και εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

3. Προσαύξηση: Για ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ο φόρος προσαυξάνεται κλιμακωτά από 5% έως και 20%

4. Εκπτώσεις: Ο φόρος μειώνεται κατά 30% για περιουσία έως τις 100.000 ευρώ και κατά 25% για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

5. Απαλλαγές: Έκπτωση 50% ακόμα και πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι πολύτεκνοι και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που εμφάνισαν χαμηλά εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 και η αξία του ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο αξίας η έκτασης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ