ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή Λαγκάρντ στους 19 υπουργούς Οικονομικών πριν το Eurogroup της Δευτέρας

Επιστολή Λαγκάρντ στους 19 υπουργούς Οικονομικών πριν το Eurogroup της Δευτέρας
REUTERS

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκινήσουν άμεσα τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας παρά την αντίθεση της Γερμανίας.

Στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ στους υπουργούς Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρει ότι καταγράφεται στασιμότητα στις συνομιλίες με την Αθήνα, που κράτησαν περίπου ένα μήνα, για την εξεύρεση 3 δις σε «προληπτικά μέτρα» κι ότι δεν έχουν αποδώσει καρπούς ενώ θέτει εκ νέου το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ζητώντας να τεθεί άμεσα στο τραπέζι, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μη συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο εμμένει στις θέσεις του τόσο σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής, όσο και για την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης το ΔΝΤ επιμένει στην μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, «Ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες».

«Πιστεύουμε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα (οικονομική μεταρρύθμιση), η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα», αναφέρει στην επιστολή της η Λαγκάρντ.

«Για εμάς η στήριξη της Ελλάδας με μια νέα συμφωνία, πρέπει να περιλαμβάνει την χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους από τους ετέρους της Ελλάδας ενώ το πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί επειδή θα στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

Το Ταμείο με την επιστολή Λαγκάρντ αυξάνει την πίεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ευρωπαίους ετέρους, πολλοί εκ των οποίων συμμερίζονται την θέση της Ελλάδας για τα προληπτικά μέτρα, διατυπώνοντας ξεκάθαρα την απειλή για μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ έχει δεχτεί την σφοδρή κριτική της Αθήνας, ενώ τα πυρά συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει υπερβολικές απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα και καθυστερεί την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας.

Ο Πόουλ Τόμσεν θα παραστεί αντί της Λαγκάρντ στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ