ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Βερολίνο επιχειρεί να γεφυρώσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις αντιστάσεις της Αθήνας

Το Βερολίνο επιχειρεί να γεφυρώσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις αντιστάσεις της Αθήνας
REUTERS/Hannibal Hanschke

Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο επιθυμεί ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο» για την Ελλάδα το οποίο «θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού». 

Δημοσίευμα της Deutsche Welle κάνει λόγο για τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ως σημαντικό συστατικό του πακέτου.

Ωστόσο, ασαφής παραμένει ακόμη η μορφή που θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν τελικά θα χρειαστεί να εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Όπως εκτιμούν γερμανοί αναλυτές, μπορεί το Βερολίνο να μην το λέει τόσο ανοιχτά όσο οι Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, εντούτοις και στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από την ελληνική βουλή καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εν μέσω της προσφυγικής κρίσης και ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος και του ρευστού πολιτικού τοπίου στην Ισπανία, η Γερμανία "ξορκίζει" το σενάριο μιας αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, το πακέτο των προληπτικών μέτρων υποστηρίζουν πως πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να διασφαλίζει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ