ΕΛΣΤΑΤ: Εκτόξευση 34,6% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία το Μάρτιο
Ανανεώθηκε:
Ένταση του κύματος ανατιμήσεων στην αγορά σηματοδοτεί η ανάφλεξη του εισαγωγικού πληθωρισμού στη βιομηχανία του Μάρτιο που σταδιακά μετακυλίεται στις τιμές καταναλωτή προκαλώντας εκτεταμένη αιμορραγία στα νοικοκυριά, αλλά και επιβαρύνσεις στο κόστος των προϊόντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ραγδαία αύξηση 34,6% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Μάρτιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 24,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με το μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 7,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμένων.
Βασικοί τροφοδότες της αύξησης του δείκτη 34,6% χαρτί σε χαρτί σε βάση τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου με ανατιμήσεις 96,7%, η άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με 77,7%, η παραγωγή βασικών μετάλλων με 33,1% και η και βιομηχανία ξύλου με 12,5% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό αύξησης του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία του Μάρτιο είναι το υψηλότερο από τις αρχές του χρόνου καθώς ο Ιανουάριος η μεταβολή ήταν 31,8% και τον Φεβρουάριο 27,2%.
Το ράλι στις εισαγωγικές τιμές στη βιομηχανία σε συνδυασμό με τις καυτές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής προοιωνίζεται περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα από το 10,2% του Απριλίου που αποτελεί ρεκόρ μετά το 1994
Θρίλερ στο Λιχτενστάιν: Εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί, πιθανότατα από την ίδια οικογένεια
18:20
Όλα τα Star Trek (αλλά και το Suits) αφήνουν το ελληνικό Netfix τον Ιανουάριο – Τι άλλο φεύγει
18:09
Η αστυνομία ερευνά «σοβαρό περιστατικό» στην πόλη Μπόντεν της Σουηδίας
18:00
Συντριβή ελικοπτέρου στο όρος Κιλιμάντζαρο της Τανζανίας με 5 νεκρούς
17:52