ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Guardian: Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα

Guardian: Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα
REUTERS

«Οι ελπίδες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές εξανεμίζονται ύστερα από μια αναπάντεχη παρέμβαση του ΔΝΤ» μεταδίδει o Guardian σε δημοσίευμα που αναφέρεται στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από την ελληνική διάσωση» και σε αυτό αναφέρεται πως η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως είτε οι δανειστές θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είτε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

«Για εμάς προκειμένου να υποστηρίξουμε με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα ώστε να μπορούν να επιτευχθούν έγραψε η κυρία Λαγκάρντ, τονίζοντας την έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων και την αποτυχία της Αθήνας στο πρόγραμμα προσαρμογής ως τώρα.

Τι ζητάει το ΔΝΤ

- Το Ταμείο εμμένει στις θέσεις του τόσο σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής

- Θεωρεί πως ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
- Ζητά να ξεκίνησει ταυτόχρονα η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

- Eμμένει στην μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Για την ελληνική πρόταση, αναφέρει: «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες.

Πιστεύουμε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα (οικονομική μεταρρύθμιση), η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα», αναφέρει στην επιστολή της η Λαγκάρντ.

«Για εμάς η στήριξη της Ελλάδας με μια νέα συμφωνία, πρέπει να περιλαμβάνει την χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της Ελλάδας ενώ το πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί επειδή θα στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ