ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ρεύματος: Οι δικαιούχοι της επιστροφής έως 600 ευρώ

Επίδομα ρεύματος: Οι δικαιούχοι της επιστροφής έως 600 ευρώ
Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία κατοικίας τους και οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους Pixabay

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Διευκρινίσεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ενσωματωθούν και οι λογαριασμοί του Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία κατοικίας τους και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους.

Θα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 που δηλώθηκε πέρυσι.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από την επιπλέον επιβάρυνση θα αφαιρείται η κρατική επιδότηση και επί του υπολοίπου ποσού που θα απομένει θα επιστρέφεται το 60%.

Αν όμως το 60% της καθαρής επιβάρυνσης είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ το ύψος του τελικού ποσού θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ