ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασαν και δεν ακούμπησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις – Την κατάργησή τους ζητούν οι έμποροι

Πέρασαν και δεν ακούμπησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις – Την κατάργησή τους ζητούν οι έμποροι
Από αδιάφορη έως απογοητευτική χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου την αγοραστική κίνηση στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από αδιάφορη έως απογοητευτική χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου την αγοραστική κίνηση στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις που ολοκληρώθηκαν στις 15 Μαΐου. 

Παράλληλα επαναφέρουν το αίτημά τους για κατάργηση του παρωχημένου, όπως τον χαρακτηρίζουν, θεσμού.

Με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών να κατευθύνεται, λόγω του κύματος ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα, κτλ., στις αγορές των απολύτως βασικών αγαθών, οι εκπρόσωποι των εμπόρων βλέπουν υποτονική κίνηση στην αγορά ακόμη και την περίοδο που γίνονται προσφορές στα προϊόντα.

«Από τις πρώτες μέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων φάνηκε ότι δεν θα προχωρήσουν καλά κι επόμενες. Οι δευτερεύουσες ανάγκες των καταναλωτών, όπως αγορές για ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη περιορίζονται πλέον οριστικά καθώς δεν επαρκεί το εισόδημα των καταναλωτών» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης στο CNN Greece.

«Όταν ο καταναλωτής κάνει ρύθμιση για να πληρώσει το ρεύμα του δεν θα πάει να ψωνίσει ρούχα» προσθέτει.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ το 75% των καταναλωτών έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού ενώ το 41% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αίτημα για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης σε παρέμβασή του τη Δευτέρα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατέθεσε την πάγια θέση του ΕΣΑ, ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις αποτελούν πλέον ένα παρωχημένο θεσμό, που όχι μόνο δεν βοηθά τη λειτουργία της αγοράς, αλλά δημιουργεί στρεβλώσεις που δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν. Έκανε μάλιστα λόγο για «επιτακτική ανάγκη της κατάργησής του».

«Τόσο για τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών όσο και για εμένα προσωπικά είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας. Θεωρούμε ότι η κατάργησή του θα βοηθήσει ώστε να διαμορφωθεί μία χαμηλότερη τιμή για όλο τον χρόνο, με τι δυνατότητα στο πέρας των δύο περιόδων, όπως γινόταν πάντα, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να εκποιήσουν τα είδη που έχουν μείνει στα αποθέματά τους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καφούνης.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΣΑ επεσήμανε ότι έχει λάβει προσωπικά τη διαβεβαίωση τόσο από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι συμφωνούν με την κατάργηση του θεσμού.

Το αίτημα της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων επανέλαβε και ο κ. Φιλιππίδης, κάτι που όπως λέει είχε ήδη διατυπώσει πριν από 4 χρόνια ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Ακούσαμε υποσχέσεις για την κατάργηση τους και τελικά στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, παραμένουν» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

«Ζούμε με την ελπίδα»

Οι εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου για το επόμενο διάστημα και τις θερινές εκπτώσεις που θα ακολουθήσουν, δεν είναι αισιόδοξες.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξηγεί ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση μπορεί να έχουν βοηθήσει αλλά δεν έχουν λύσει το πρόβλημα το οποίο «έχει βαθιές ρίζες».

«Οι έμποροι ζούμε με μία ελπίδα από το 2021 ότι θα ανακάμψουμε. Κι αυτή πλέον κινδυνεύει να χαθεί» υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης, εξηγώντας ότι η αγορά δεν κινήθηκε ούτε την προηγούμενη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, ούτε τις γιορτές ενώ ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο χειρότερος «που πέρασε ποτέ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ