SPONSORED ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Glencairn Whisky Glass: To success story πίσω από ένα πραγματικά επαναστατικό ποτήρι για ουίσκι

Glencairn Whisky Glass: To success story πίσω από ένα πραγματικά επαναστατικό ποτήρι για ουίσκι

Μπορεί το ουίσκι να είναι ο «βασιλιάς των ποτών», με καθέναν από εμάς να βρίσκει συνεχώς ευκαιρίες, για να δοκιμάζει περισσότερες ετικέτες, ωστόσο, πόσα πράγματα γνωρίζουμε για τον τρόπο που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε, έτσι ώστε να μην χάνει «σταγόνα» από τη γοητεία και τον γευστικό του χαρακτήρα;

Αν και το ουίσκι διέγραφε πάντα μία λαμπρή πορεία και αποτελούσε το «Νο 1» ποτό παγκοσμίως, υστερούσε σε ένα και μόνο πράγμα: Δεν διέθετε το ιδανικό ποτήρι, που θα το «φιλοξενούσε», ώστε να αναδείξει τα υπέροχα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Πράγματι, το κονιάκ, η σαμπάνια, το κρασί και η μπύρα είχαν όλα, εδώ και πολλά χρόνια, τα δικά τους ξεχωριστά ποτήρια. Τι συνέβαινε ωστόσο, με το ουίσκι; Παρά το γεγονός πως ήταν το πιο πολύπλοκο απόσταγμα του κόσμου, για πολλά χρόνια μπορούσε να το βρει κάποιος σερβιρισμένο σε οποιοδήποτε ποτήρι, διαφορετικού στυλ και μεγέθους, χάνοντας έτσι κάθε φορά κατά κάποιον τρόπο την ταυτότητά του. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 2001, όταν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Glencairn Whisky Glass, ένα ποτήρι που έκτοτε έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Queens Award for Innovation, ενώ σήμερα το συναντάμε σε αποστακτήρια και bar σε όλο τον κόσμο.

Η αρχή μίας όμορφης και επιτυχημένης ιστορίας

Ας πιάσουμε όμως, το «νήμα» της συγκεκριμένης ιστορίας από την αρχή, τότε που ο Raymond Davidson, ο ιδρυτής της Glencairn Crystal που εδρεύει στη Σκωτία, ανέλαβε να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα και άρχισε να σχεδιάζει ένα ποτήρι, ειδικά για τους λάτρεις του ουίσκι.

Κάπως έτσι, οραματίστηκε ένα ποτήρι παρόμοιο με ένα παραδοσιακό ποτήρι sherry, που θα ενθάρρυνε τον καταναλωτή να καταλάβει και να εκτιμήσει τον αρωματικό πλούτο της μύτης και τα χαρακτηριστικά του στόματος στο απόλυτο, ενώ θα ήταν αρκετά λειτουργικό για να χρησιμοποιηθεί σε bar.

Τελικά την ιδέα αυτή ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι Master Blenders της Scotch Whisky Industry, οι οποίοι μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση και χάρη στην τεχνογνωσία τους, κατάφεραν να εξελίξουν το γυαλί, ενώ το μέγεθος και το σχήμα του ποτηριού τελειοποιήθηκαν, ώστε να χωρέσουν την ιδανική ποσότητα ποτού που είναι τα 35 ml. Παράλληλα, επετράπη η προσθήκη λίγων σταγόνων νερού, διατηρώντας τη βέλτιστη ποσότητα υγρού σε επαφή με τον αέρα για να επιτραπεί στη συνέχεια και η ανάπτυξη των αρωμάτων.

Ο στόχος της δημιουργίας του Glencairn Whisky Glass

Στόχος της συγκεκριμένης ιδέας του Raymond Davidson ήταν να διασφαλίσει ότι η αισθητική του ποτηριού θα ταίριαζε απόλυτα στα ιδιαίτερα ποτά που θα «φιλοξενούσε». Τι σήμαινε αυτό; Πως προαπαιτούμενο για τη σωστή κατανάλωση ενός ουίσκι ήταν η ύπαρξη ενός ποτηριού με κωνικό στόμιο, το οποίο θα αιχμαλώτιζε τα εκφραστικά του αρώματα, ενός φαρδιού κρυστάλλινου μπολ το οποίο θα αναδείκνυε το χρώμα του ποτού και μιας συμπαγούς βάσης, η οποία θα είχε σχεδιαστεί για να κρατιέται εύκολα.

Πετυχαίνοντας όλα τα παραπάνω σε ένα ποτήρι, το αποτέλεσμα είναι σήμερα πάνω από τρία εκατομμύρια τέτοια ποτήρια να πωλούνται ετησίως, ενώ οι πωλήσεις να συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, στοιχεία που αποδεικνύουν το success story του Glencairn Whisky Glass, που μπορούμε να βρούμε τώρα στην Κάβα Ανθίδης.

Το σίγουρο είναι πως ο σχεδιασμός, η συσκευασία και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που αφορούν στην απόλαυση των ουίσκι, έχουν εξασφαλίσει στη Glencairn Crystal την πρώτη θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους προμηθευτές κρυστάλλινων ειδών στη βιομηχανία ουίσκι της Σκωτίας, με εξαγωγές σε 60 χώρες του κόσμου. Και φτάνοντας στο σήμερα, αξίζει να αναλογιστούμε πως η Glencairn Crystal Studio, ο κορυφαίος κατασκευαστής κρυστάλλινων ειδών που χάρισε στο ουίσκι το ποτήρι του, μπόρεσε να πάρει μία απλή ιδέα και να την μετατρέψει σε μία εμπειρία αισθήσεων, χάρη στην οποία όλοι πλέον μπορούν να απολαύσουν τη γεύση και την πολυπλοκότητα ενός απολαυστικού ουίσκι.