ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τροποποιήσεις που «ψαλιδίζουν» εισοδήματα και αποφέρουν έσοδα 200 εκατ. ευρώ

Οι τροποποιήσεις που «ψαλιδίζουν» εισοδήματα και αποφέρουν έσοδα 200 εκατ. ευρώ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε τροπολογία που ήρθε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Βουλή, μειώνοντας την κλίμακα έκπτωσης φόρου εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. 

Στους χαμένους συγκαταλέγονται οι εργένηδες και οι παντρεμένοι με ένα παιδί καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες.

Η έκπτωση φόρου θα ξεκινάει από τα 1900 ευρώ για τους εργένηδες, θα ανεβαίνει στα 1950 ευρώ για φορολογούμενους με ένα παιδί, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενους με δύο παιδιά και στα 2100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά.

Μεγάλη αύξηση σημειώνει ο φορολογικός συντελεστής για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Μέχρι σήμερα για τις εταιρείες που έχουν κέρδη έως 50.000 ευρώ ανέρχεται στο 26% και για τα 50.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 33%.

Στην πρώτη περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 29%. Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι από τη στιγμή που καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής 29%, θα ζημιωθούν οι μικρομεσαίοι με κέρδη κάτω των 50.000 ευρώ.

Μετά από τροποποιήσεις και διευκρινίσεις της τελευταίας στιγμής, που αφορά μεταξύ άλλων και τον τρόπο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσδοκά ότι θα εισπράξει επιπλέον 200 εκατ. Ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ