ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τελευταίες αλλαγές στο φορολογικό: Τι θα πληρώσουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι τελευταίες αλλαγές στο φορολογικό: Τι θα πληρώσουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλάγες της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, επιβαρυντικές για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων, εισήγαγε η κυβέρνηση μέσω μεταμεσονύκτιων τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που συζητάται από το πρωί του Σαββάτου στη Βουλή.

Με την τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής θεσπίζεται σύνδεση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος με τα τέκνα αλλά και εξομείωση του συντελεστή φορολογίας των προσωπικών εταιρειών με απλογραφικά.

Το αφορολόγητο διαμορφώνεται πλέον στα 8.863 ευρώ, παρά τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται κατά 454 ευρώ από τα 9.091 ευρώ που είχαν αρχικά εξαγγελθεί και 909 ευρώ κάτω από το ισχύον αφορολόγητο (9.545 ευρώ).

Η έκπτωση φόρου για άγαμους και άτεκνα ζευγάρια μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ ενώ για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ όπως προέβλεπε και το νομοσχέδιο που είχε αρχικά κατατεθεί στην Βουλή και στα 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά.

Με τη ρύθμιση για την εξομοίωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα των υπόχρεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία (ελεύθεροι επαγγελματίες) με τον αντίστοιχο συντελεστή των υπόχρεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, η κυβέρνηση προσδοκά να φέρει στα ταμεία του κράτους 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μεγάλη αύξηση σημειώνει ο φορολογικός συντελεστής για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Μέχρι σήμερα για τις εταιρείες που έχουν κέρδη έως 50.000 ευρώ ανέρχεται στο 26% και για τα 50.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 33%.

Για τις συγκεκριμένες εταιρείες δεν θα ισχύουν πλέον οι δύο συντελεστές (26%–33%), αλλά μόνο ο συντελεστής 29% (για το σύνολο των κερδών).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ