ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EcoFlow: Τα προϊόντα που θα σου επιτρέψουν να έχεις ενέργεια κυριολεκτικά παντού

EcoFlow: Τα προϊόντα που θα σου επιτρέψουν να έχεις ενέργεια κυριολεκτικά παντού

Η σημασία της ηλεκτρικής ενέργειας στην καθημερινότητά μας είναι τόσο μεγάλη που μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες όλων μας είναι να μην έχουμε πρόσβαση σε αυτή. Το σύνολο σχεδόν των συσκευών που χρησιμοποιούμε χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια και τα προβλήματα από μία διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Όπως αντίστοιχα όταν βρισκόμαστε κάπου όπου η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι δύσκολη (π.χ. στον κήπο ή στην εξοχή ή στο camping) αναζητούμε τρόπους, ώστε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Μέχρι τώρα, η απάντηση ήταν οι μικρές γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λειτουργούν με βενζίνη ή ντίζελ και παρέχουν ρεύμα σε περιπτώσεις διακοπής ή σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο δίκτυο της ΔΕΗ. Όμως, σε μία εποχή όπου αναζητούμε τρόπους προκειμένου να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρυπογόνες μορφές ενέργειας, αυτού του τύπου οι γεννήτριες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως η καλύτερη δυνατή λύση, καθώς όλοι μας θέλουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.

Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα έρχεται από την εταιρεία EcoFlow. Η εταιρεία ξεκίνησε την πορεία της το 2016, με το πρώτο της προϊόν να χρηματοδοτείται μέσα από την crowdfunding πλατφόρμα του Indiegogo. Το όραμα των ανθρώπων τής Ecoflow είναι να προσφέρει σε όλους φορητή, αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έχει πρόσβαση σε αυτήν και αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές γεννήτριες πετρελαίου, βενζίνης και αερίου. Και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούνται από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των τελευταίων ετών. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, πως τα προϊόντα της EcoFlow είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά από τον Νοέμβριο του 2021 με την Info Quest Technologies να έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή τους.

Ουσιαστικά, τα προϊόντα της EcoFlow είναι φορητοί σταθμοί ενέργειας που απαντούν στην ερώτηση: «Τι κάνουμε τώρα που δεν έχουμε ρεύμα;». Καταρχάς, να σημειώσουμε ότι τα προϊόντα της EcoFlow, φορτίζουν από το απλό δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και χάρη στην τεχνολογία X-Stream, η φόρτισή τους από 0-80% γίνεται σε 1 μόλις ώρα. Επιπλέον, όμως, οι συσκευές μπορούν να φορτίσουν και μέσω των ηλιακών panels της EcoFlow με ισχύ 110 και 160W, έτσι ώστε η φόρτιση να μπορεί να γίνει και απολύτως οικολογικά, χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον. Αναλόγως την ισχύ τους, οι σταθμοί μπορούν να συνδεθούν και με περισσότερα του ενός ηλιακά panel, για γρηγορότερη φόρτιση, ενώ ο έλεγχος και η διαχείρισή τους γίνεται μέσα από το σχετικό app που είναι διαθέσιμο.

Για μικρές και μεγάλες ανάγκες

Η EcoFlow διαθέτει δύο βασικές σειρές «σταθμών ενέργειας». Η σειρά River περιλαμβάνει σταθμούς μικρότερης ισχύος, με χωρητικότητες από 210Wh έως 720Wh, με ικανό αριθμό από πρίζες. Πρόκειται για την ιδανική λύση για σημεία όπου η φορητότητα έχει προτεραιότητα, όπως είναι, για παράδειγμα, στον κήπο, την εξοχή ή ακόμη και στο εσωτερικό του σπιτού σε περίπτωση μίας απρόοπτης διακοπή ρεύματος. Μερικά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης έξτρα μπαταρίας για διπλασιασμό της χωρητικότητας, για μεγαλύτερη διάρκεια παροχής.

Από την άλλη πλευρά, η σειρά Delta ξεκινά από τις 882Wh και φτάνει μέχρι τις 3600Wh και είναι ιδανική για οικιακή χρήση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, αλλά και για χρήση σε τροχόσπιτα ή σε επαγγελματικές εφαρμογές. Πρακτικά, σύμφωνα με τους μηχανικούς της EcoFlow με τα προϊόντα της εταιρείας μπορεί μία κατοικία να συνεχίσει να έχει ηλεκτρική ενέργεια σε περιπτώσεις διακοπής της παροχής. Πιθανότατα, η ηλεκτρική σόμπα να μην μπορεί να υποστηριχθεί, αλλά τα φώτα και το ψυγείο μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μικρότερος σταθμός της σειράς Delta μπορεί να φορτίσει ένα smartphone πάνω από 60 φορές, ένα laptop πάνω από 10 φορές, ένα μικρό ψυγείο για 5 ώρες, μέχρι και μια καφετιέρα (των 1000W) για 35-40 φλυτζάνια , χρόνος αρκετός για τους καφέδες της εβδομάδας. Αν πάμε τώρα στο μεγαλύτερο μοντέλο της σειράς Delta, μπορεί να κρατήσει σε λειτουργία ένα μικρό ψυγείο των 120W για 24-48 ώρες!

Από την άλλη πλευρά, η σειρά River προορίζεται για όσους αρέσκονται σε εκδρομές και σε camping, με το μικρότερο μοντέλο να είναι σε θέση να φορτίσει ένα smartphone 13 φορές, ένα laptop δύο φορές (και να περισσέψει ενέργεια και για το κινητό) ή να κρατήσει μια λάμπα των 1000 lumens αναμμένη για 12 ώρες. Το μεγαλύτερο μοντέλο μπορεί αντίστοιχα να φορτίσει το smartphone 59 φορές και 10 φορές ένα laptop.

Πρακτικά, τα προϊόντα της EcoFlow μάς δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ρεύμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επαγγελματικές δραστηριότητες, για την υποστήριξη οικιακών εγκαταστάσεων, όπως την ανάγκη περιοδικού ρεύματος στο εξοχικό μας. Και γενικότερα, μπορούν να μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε το lifestyle μας, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.