ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Bloomberg: Η ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να σηματοδοτήσει η 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, αφού η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της κατά την τελευταία αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα διάσωσής της, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου που επικαλείται το Bloomberg.

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε τους συμφωνηθέντες όρους παρά τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες δεν είναι ακόμη δημόσιες.

Η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται τη Δευτέρα. Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προβλέπει η Ελλάδα να εξέλθει από την ειδική αξιολόγηση τον Αύγουστο και στη συνέχεια να εξετάζεται ανά εξάμηνο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση (μέχρι τη στιγμή που η χώρα μας θα εξοφλήσει το 75% των δανείων).

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, τόσο για την αποδέσμευση των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους όσο και για τον τερματισμό του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, τον Ιούνιο.

Εάν εξασφαλιστεί μια ακόμα πετυχημένη αξιολόγηση, η 14η κατά σειρά, ανοίγει επίσης ο δρόμος για μια ακόμα δόση της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ., η οποία, όμως, δεν είναι η τελευταία παρ' ότι ο επίσημος χρόνος της εποπτείας τελειώνει. Παραμένει σε εκκρεμότητα μια δόση, η οποία είναι επί του παρόντος «ορφανή» αξιολόγησης. Πρόκειται για τη δόση η οποία θα είχε καταβληθεί το καλοκαίρι του 2019 αλλά η τότε αξιολόγηση «προσέκρουσε» στις κάλπες.

Έως τα τέλη Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για τον τρόπο και το χρόνο εκταμίευσης της δόσης σε εκκρεμότητα, έχοντας ως δεδομένο ότι το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας ορίζει εκταμίευση δόσης μετά από την πιστοποίηση ολοκλήρωσης των συμφωνημένων προαπαιτούμενων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ