ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων
Ο πιο πρόσφατος κύκλος στη σχετική αλυσίδα αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης Unsplash

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, θωρακίζοντας ενεργειακά περισσότερα από 20 Κυκλαδονήσια.

Η 4η και τελευταία φάση του σχετικού έργου μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, αλλάζοντας τα δεδομένα και δίνοντας ενεργειακή «ανάσα» στους κατοίκους αλλά και τις επιχειρήσεις μιας σειράς από νησιά.

Ο πιο πρόσφατος κύκλος στη σχετική αλυσίδα αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης που πραγματοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, αξιοποιώντας και κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Το έργο, που θεμελιώθηκε πρόσφατα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, λύνοντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νησιού, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της 4ης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, μέχρι το 2024 θα έχουν διασυνδεθεί επίσης η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, θωρακίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ενεργειακά περισσότερα από 20 Κυκλαδονήσια.

Εξασφαλίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο η ποιοτική ηλεκτροδότηση από την ηπειρωτική χώρα, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Αύξηση στην αξιοπιστία του σχήματος διασύνδεσης και βελτίωση της ροής ενέργειας από και προς το ΕΣΜΗΕ, λόγω πολλαπλότητας σημείων σύνδεσης του συγκροτήματος των νησιών με αυτό.
  • Ενίσχυση της δυνατότητας για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Αύξηση του αριθμού των νησιών που διασυνδέονται στο ΕΣΜΗΕ .
  • Μείωση στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις εκπομπές αερίων ρύπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ