ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμή της Gazprom σε ευρώ από τη ΔΕΠΑ για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου

Πληρωμή της Gazprom σε ευρώ από τη ΔΕΠΑ για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ΔΕΠΑ προχώρησε στην αποπληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου σε ευρώ, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτται το Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρωσία μέσω προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη στις 31 Μαρτίου, απαιτεί από τις αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες», μεταξύ των οποίων κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πληρώνουν για το φυσικό τους αέριο σε ρούβλια. Πρόκειται για τις χώρες που έχουν συμφωνήσει στην επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξαρχής δηλώσει ότι το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο υπό την προϋπόθεση ότι το κάνουν στο νόμισμα που αναφέρεται στα υπάρχοντα συμβόλαιά τους, δηλώνοντας παράλληλα ότι η συμβατική τους υποχρέωση εκπληρώθηκε με την καταβολή του ποσού στο εν λόγω νόμισμα.

Σχεδόν όλες οι συμβάσεις προμήθειας που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Φινλανδία έγινε η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η Μόσχα έκοψε το φυσικό αέριο αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ