ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή με laptops και scanners

«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή με laptops και scanners
Έλεγχοι Hi-Tech με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού οπλοστασίου για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και κλοπής προχωρά η ΑΑΔΕ με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της προμήθειας 1.500 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (laptops) και 1.700 QR Code Scanners.

Το έργο ύψους 1,6 εκ. ευρώ που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτές με αυτόματες διαδικασίες να ελέγχουν επί τόπου την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και να προχωρούν με απευθείας σύνδεση με τα αρχεία της ΑΑΔΕ σε διασταυρώσεις στοιχείων για το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων.

Ειδικότερα με τον εξοπλισμό του φοροελεγκτικού μηχανισμού με φορητούς υπολογιστές και QR Code Scanners:

  • θα διενεργείται επιτόπιος και σε χρόνο εξπρές έλεγχος των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα τους.
  • θα υπάρχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων και της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου και υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.

Σε δεύτερο στάδιο το υπουργείο Οικονομικών θα εκσυγχρονιστεί με νέα υπερ όπλα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως η προηγμένη επιχειρησιακή Νοημοσύνη και ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics), η ηλεκτρονική υποστήριξη των έμμεσων τεχνικών ελέγχων και το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ελέγχου (νέο Elenxis).

Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί η εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη βελτίωση της στόχευσης των ελέγχων, κατευθύνοντας τους επιτόπιους και τους ουσιαστικούς ελέγχους για την αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών απάτης και την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Στο μεταξύ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά η διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, η αναβάθμιση και αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών και η επέκταση 50.000 POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Με αυτό το τρόπο ο φορολογικός και ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που θα εκδίδει κάθε καταστηματάρχης και επαγγελματίας καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη. Σημειώνεται ότι από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με μικρότερο ποσό.

Επίσης με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα είναι δυνατή η καταγραφή των συναλλαγών και η δήλωση ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε συναλλαγή, σε πραγματικό χρόνο ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για την ευρύτερη εφαρμογή διαδικασιών συμψηφισμού χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ σε όλες τις συναλλαγές, τόσο με ιδιώτες όσο και με δημόσιους φορείς. Η διασύνδεση στην πλήρη ανάπτυξη της θα επικοινωνεί με τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA και έτσι θα επιτρέπει την άμεση καταγραφή των εσόδων (αποδείξεις λιανικής) και των εξόδων (e-invoices) στα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ