ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια που εξετάζει η Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος

Τα σενάρια που εξετάζει η Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος
eurokinissi

Μοντέλα αναδιάρθρωσης μέσω του ESM που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο επεξεργάζεται ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή στη διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απόφαση της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup είναι κρίσιμη, καθώς είναι εμφανές ότι θα συνδέει ευθέως τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή με το θέμα της διευθέτησης του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της χώρας.

Το ΔΝΤ επιμένει σε δραστικές λύσεις, ενώ όπως επεσήμανε στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά δεν είναι επαρκής. Από την μεριά της η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ελάφρυνση του χρέους είναι ήδη έτοιμη, καθώς έχει καταρτιστεί από το καλοκαίρι του 2015 και σε αυτό το στάδιο γίνεται συζήτηση για την εξειδίκευση και το εύρος των παρεμβάσεων, καθώς διατυπώνονται διαφορετικές θέσεις και μοντέλα για τη δραστικότητά τους.

Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες είναι τα εξής:

- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον ESM που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο του δεύτερου και τρίτου μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα, για τα δάνεια αυτά προβλέπεται ότι το κεφάλαιο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2023 έως και το 2043, ενώ εξετάζεται η περίοδος αυτή να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

- Επιπλέον περίοδος χάριτος για την πληρωμή τόκων στα δάνεια του ESM που ξεκινά το 2023.

- Παρέμβαση στα επιτόκια, αφού η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μετατραπούν τα επιτόκια των δανείων του ESM, αλλά και των δανείων του πρώτου μνημονίου -εφόσον αυτό είναι εφικτό- σε σταθερά από κυμαινόμενα, ακόμα και αν είναι σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Μία από τις λύσεις που εξετάζονται και η οποία δεν απαιτεί έγκριση των κοινοβουλίων, είναι να εκδώσει 30ετή ομόλογα ο ESM και να αντικατασταθεί το χρέος με φθηνότερο. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα γλίτωνε 10 δις το χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ