ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «ραντεβού» με την εφορία για πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενους

Τα «ραντεβού» με την εφορία για πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενους
Το ημερολόγιο για τις δηλώσεις και την πληρωμή των φόρων INTIME

«Τρέχει ο χρόνος» για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων στην εφορία για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης από τις 10 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις και την εξόφληση του λογαριασμού για το φόρο εισοδήματος.

Ειδικότερα:

Οι δόσεις και οι διορθώσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Σήμερα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση και στο τέλος κάθε επόμενου μήνα τις υπόλοιπες 9 δόσεις με τη τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σε περίπτωση μη πληρωμής, το ποσό του φόρου επιβαρύνεται από αύριο με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες δόσεις ή εναλλακτικά να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι αν οι δόσεις είναι έως 12 ο τόκος ανέρχεται σε 5,32%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις διαμορφώνεται στο 6,82%.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για τις μεταβολές στο Ε9 του 2022 μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με την υποβολή τροποποιητικής δήλωση χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ.

Μετά την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Αν προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία για να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση

Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν «πατήσει το κουμπί» για την αποστολή της δήλωσης αφού μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή 1.814.979 δηλώσεων τη στιγμή που αναμένεται ότι συνολικά θα ξεπεράσουν φέτος τα 6,4 εκατ.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE μέχρι την 30 Ιουνίου 2022.

Τα παραπάνω ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό – λογιστή – λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται διαδικτυακά στην εφαρμογή μέσω της διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Πότε και πώς θα αποπληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να καταβάλλουν τη πρώτη από τις 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις του φόρου έως τη Παρασκευή 29 Ιουλίου ενώ όσοι υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής. Το χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες δόσεις έχει ως εξής

Δεύτερη δόση: πληρωμή έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Τρίτη δόση: πληρωμή έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Τέταρτη δόση: πληρωμή έως και την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Πέμπτη δόση: πληρωμή έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Έκτη δόση: πληρωμή έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Έβδομη δόση: πληρωμή έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Όγδοη δόση: πληρωμή έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις η μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ