ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκαπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Δεκαπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2022
INTIME

Δεκαπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022 από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν σε 88,3 εκατ. ευρώ, από 8,7 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά έσοδα σημείωσαν άλμα 162,5%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ τριμήνου 2022 ανήλθαν σε 457,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 162,5% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της ισχυρής απόδοσης των retail δραστηριοτήτων, τα οποία λειτουργούσαν με περιορισμούς λόγω της πανδημίας (τα καταστήματά μας παρέμειναν κλειστά για όλο το α’ τρίμηνο 2021), ενώ το online συνεχίζει την ισχυρή του συνεισφορά.

Ο όμιλος κάνει λόγο για ενθαρρυντική απόδοση των retail δραστηριοτήτων το α’ τρίμηνο 2022, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μακροοικονομικών προκλήσεων", ενώ σημειώνει πως "η άρση των περιορισμών πρόσβασης από την 1η Μαΐου και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας την 1η Ιουνίου, αναμένεται να βοηθήσει την επισκεψιμότητα στα καταστήματα.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι:

  • Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) το α’ τρίμηνο 2022 αυξήθηκε κατά 198,3% στα 189 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης του GGR καταγράφοντας παράλληλα υψηλότερα επίπεδα περιθωρίων κερδοφορίας.
  • Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) α’ τριμήνου 2022 αυξημένα κατά 175,2% στα 168,8 εκατ. ευρώ ή αυξημένα κατά 259,9% σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενισχυμένα πρόσθετα και από την αναγνώριση εσόδου ύψους 56,6 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.
  • Λειτουργικά έξοδα α΄ τριμήνου 2022 στα 88,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 38,7% σε ετήσια βάση. Μη συμπεριλαμβάνοντας την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Stoiximan και έκτακτων κονδυλίων, τα λειτουργικά έξοδα α’ τριμήνου 2022 αυξήθηκαν κατά 28,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων μας.
  • Τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε 88,3 εκατ. ευρώ, δέκα φορες υψηλότερα σε ετήσια βάση ή στα 94,2 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση.

«Έπειτα από ένα δυναμικό 2021, ο ΟΠΑΠ σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με όχημα την ισχυρή συνεισφορά των retail δραστηριοτήτων – παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19 που ήταν σε ισχύ – και τη συνεχιζόμενη θετική δυναμική των online δραστηριοτήτων", αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022:

«Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα πολλαπλών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, που εστίασαν στην παροχή ελκυστικών εμπειριών διασκέδασης και οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα προσέλκυσης και διατήρησης πελατών.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν την κατανάλωση, αντισταθμίζοντας εν μέρει το θετικό αντίκτυπο από την άρση διάφορων μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μας επαναβεβαιώνουν την ελκυστικότητα των retail και online προτάσεων μας, τη δύναμη του διαφοροποιημένου προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου μας και την ισχυρή οικονομική θέση μας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για όλους τους εταίρους μας. Πρωτοβουλίες όπως η ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, ένα έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παραδόθηκε στο Δημόσιο, αναδεικνύουν τη δέσμευση μας στην κοινωνική συνεισφορά».

Υπενθυμίζει τέλος την Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων στις 9 Ιουνίου, με συνολικά προτεινόμενες αμοιβές μετόχων προς έγκριση €1,40 ανά μετοχή. Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρίας ενθαρρύνει τους μετόχους της να συμμετέχουν στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση και βασίζεται στη στήριξή τους. Ο ΟΠΑΠ πιστεύει ότι όλες οι εισηγήσεις που κατατίθενται προς έγκριση στην Γενική Συνέλευση είναι προς το συμφέρον των μετόχων μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ