ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στη φόρα» μεγαλοοφειλέτες στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με ονόματα και διευθύνσεις

«Στη φόρα» μεγαλοοφειλέτες στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με ονόματα και διευθύνσεις
Στις 30 Ιουνίου δημοσιοποιούνται δύο λίστες με φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με «χρόνια φέσια» στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην ανάρτηση στο διαδίκτυο στις 30 Ιουνίου «μαύρης λίστας» με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ για περισσότερο από ένα χρόνο προχωρούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, χρησιμοποιώντας τη δημοσιοποίηση ως μέσο πίεσης για την είσπραξη των «κόκκινων οφειλών» στο Δημόσιο που συνολικά ξεπερνούν τα 150 δισ. ευρώ

Μάλιστα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μόλις 8.825 φορολογούμενοι με χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του συνόλου των οφειλετών, χρωστούν το 80% του συνολικού χρέους δηλαδή τα 90 δισ. ευρώ από τα 113 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, από αυτούς 5.378 επιχειρήσεις έχουν «κόκκινες» οφειλές ύψους 66 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημοσιότητα θα δοθούν δύο ξεχωριστές λίστες -μία για τα φυσικά πρόσωπα και μία για τις επιχειρήσεις- με χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους κατά το διάστημα 2020-2022.

Στη κορυφή της πυραμίδας θα βρίσκεται φορολογούμενος με «φέσι» ύψους 800 εκ. ευρώ και θα ακολουθούν δεκάδες ονόματα με οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα στους καταλόγους θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με:

α) βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet).

β) βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών τους θα αποστείλουν τελεσίγραφο στους φορολογούμενους για διακανονισμό των χρεών τους προκειμένου να βγουν από τη λίστα.

Ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Ιουνίου 2022 τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν από την ΑΑΔΕ στην γραμματοθυρίδα τους στο TAXISNET καθώς και στην πιστοποιημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας σχετική ενημέρωση η οποία θα τους προσκαλεί εντός 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται:

- οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
- οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
- οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
- οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
- οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα

Πάντως ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου και μόνο εφόσον από τον έλεγχο προκύπτει η συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την ικανοποίηση του αιτήματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το αίτημα θα απορρίπτεται από τις υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 αλλά στη συνέχεια αν και ο νόμος προβλέπει ανά δύο έτη επικαιροποίηση της λίστας το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ