SPONSORED ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι δράσεις βιωσιμότητας που φέρνουν τη ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στην κορυφή

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι δράσεις βιωσιμότητας που φέρνουν τη ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στην κορυφή

«Αδιάκοπη ροή, η φροντίδα μας για το περιβάλλον», το σύνθημα που υιοθετεί και εφαρμόζει η εταιρεία Βίκος.

Τον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αναζητά, βήμα βήμα, η παγκόσμια κοινωνία, προκειμένου να προστατεύσει τον πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σε αυτή τη διαδρομή, επιχειρήσεις με ιστορική παράδοση, κοινωνική παρουσία ετών και όραμα για το μέλλον, χαράσσουν πρώτες την πορεία για ένα βιώσιμο, πράσινο μέλλον, με περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζεται στην πράξη. Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αυτοί που δείχνουν το δρόμο αξίζουν την προσοχή μας.

Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε., η πρωτοπόρος Eλληνική, οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών, έχει χαράξει τη δική της περιβαλλοντική πολιτική με βιώσιμες πρακτικές και δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Η εταιρεία έχει αποδείξει, μέσω της πορείας της, πως γίνεται ένα με το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό που φροντίζει να φτάνει στον κάθε πολίτη, με εγγύηση ποιότητας τόσο για το ίδιο το νερό όσο και για τη συσκευασία του. Διότι η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει αναγάγει σε βασικό της σύνθημα το: «Είμαστε ένα με το νερό. Ένα με τη φύση, που δίνει ζωή στη ζωή».

Screenshot-2022-06-03-at-11.39.59-AM.jpg
  • Στιγμιότυπο από δράση καθαρισμού στον Αχέροντα, από τη ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Περιβαλλοντικές δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα

Με γνώμονα την ανάληψη ευθύνης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος και όσων μας προσφέρει, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. υλοποιεί ένα ολιστικό σχέδιο δράσεων που εκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα: Καθαρισμοί και δεντροφυτεύσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και βιώσιμες πρακτικές εμφιάλωσης, αλλαγές και καινοτομίες με στόχο το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα παραγωγής, έχουν ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα αυτό.

Αρχικά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην περιβαλλοντική στρατηγική της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. εντάσσονται συνέργειες με εξειδικευμένους οργανισμούς, όπως η we4all και η Acheron Actions που διαθέτουν τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία σε περιβαλλοντικά θέματα.

Μέσα από τις συνέργειες αυτές και παράλληλα, με την αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας και με τη συνολική επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας, προκύπτει μία ροή δράσεων, αδιάκοπη και ορμητική, όπως το ίδιο το νερό. Δράσεις, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιώσιμης περιβαλλοντικής πολιτικής με ενέργειες στο πεδίο, όπως είναι οι δενδροφυτεύσεις και οι καθαρισμοί παραλιών αλλά και των ποταμών της Ηπείρου, με εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους μαθητές αλλά και την κοινωνία γενικότερα, αλλά και με ενέργειες επί της παραγωγής, μέσα από την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών εμφιάλωσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο: Το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Screenshot-2022-06-03-at-11.41.45-AM.jpg
  • Στιγμιότυπο από δράση δενδροφύτευσης της ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Αναλυτικά, η ροή των περιβαλλοντικών δράσεων της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. περιλαμβάνει:
- Δεντροφυτεύσεις, καθώς ήδη από το 1996, στον ευρύτερο τόπο της Ηπείρου έχουν φυτευτεί 5.500 δέντρα και το διάστημα 2021-2022 έχουν πραγματοποιηθεί τρεις δράσεις δενδροφύτευσης στην Ανάβυσσο της Αττικής και στο Γαλάτσι, οι οποίες συνολικά αφορούν σε 2.000 δέντρα. Παράλληλα, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. «στήριξε» πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την εθελοντική δενδροφύτευση, που είχε ως αποτέλεσμα τη φύτευση 30.000 νέων δέντρων σε όλη την Ελλάδα.


- Την εξάμηνη πρωτοβουλία καθαρισμού και ευαισθητοποίησης, «Crystal Seas» που άρχισε από τις όχθες του Αχέροντα ποταμού, ενός από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ηπείρου και προχώρησε σε περίπου είκοσι παραλίες της ακτογραμμής.

Screenshot-2022-06-03-at-11.43.26-AM.jpg
  • Στιγμιότυπο από δράση καθαρισμού Crystal Seas στον Αχέροντα και στις παραλίες της Ηπείρου, από τη ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

- Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για παιδιά «Green Future» με έμφαση στην ανακύκλωση, το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί στα πρώτα δέκα δημόσια σχολεία στην Αττική, ενώ έχει στόχο για φέτος να πραγματοποιηθεί σε τριάντα σχολεία, συνολικά. Παράλληλα, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, τον σημαντικότερο φορέα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας στη χώρα μας.

Καινοτομίες αειφορίας στην παραγωγή

Η περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. δεν περιορίζεται στις δράσεις αυτές. Αντίθετα έχει εφαρμοστεί και στην ίδια τη λειτουργία της εταιρείας, με καινοτομίες αειφορίας που βελτιώνουν περιβαλλοντικά την παραγωγή. Χαρακτηριστικά, έχουν υιοθετηθεί βέλτιστες πρακτικές, όπως η σταδιακή μείωση βάρους της φιάλης και του πώματος, η χρήση 100% ανακυκλώσιμης φιάλης PET, η εύκολη συμπίεση της φιάλης για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και οι φιάλες 30% r-PET, που βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής.


Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναπτύξει και ήδη εφαρμόζει συστήματα διασφάλισης ποιότητας, για τα οποία έχει πιστοποιηθεί από τους Lloyd’s Register, τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο φορέα διαπίστευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα εργοστάσια παραγωγής και εμφιάλωσης της ΒΙΚΟΣ ΑΕ αλλά και οι μεγάλοι αποθηκευτικοί της χώροι (logistic centers), έχουν πιστοποιηθεί για να χρησιμοποιούν ρεύμα που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με προδιαγραφές που πληρούν τις Αρχές της Αειφορίας έχει σχεδιαστεί και το νέο, υπερσύγχρονο βιομηχανοστάσιο στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου, που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Screenshot-2022-06-03-at-11.44.58-AM.jpg
  • Στιγμιότυπο από δενδροφύτευση της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στο Γαλάτσι

Τέλος, η εταιρεία Βίκος έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης (MOU) με τον Δήμο Ιωαννιτών για τη στήριξη της υποψηφιότητας της πόλης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 Ενεργειακά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις». Υπό αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει δεσμευτεί και έχει αναλάβει να συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις φυσικές πηγές ενέργειας.

Αδιάκοπη ροή, φροντίδα για το περιβάλλον

Με αίσθημα ευθύνης για το περιβάλλον, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. αναγνωρίζει ότι είναι στο χέρι όλων μας να φροντίσουμε και να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο του πλανήτη. Εδώ και 30 χρόνια, είναι η εταιρεία που «κυλά φυσικά μαζί» με τη φύση και το περιβάλλον, καθώς συναισθάνεται την άρρηκτη σύνδεση που έχουμε ως άνθρωποι και ως εταιρεία με το νερό και το περιβάλλον. Με συνέπεια, δράσεις και βιώσιμες πρακτικές, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. μαθαίνει κάθε μέρα από τη σοφία της φύσης και οδηγείται στο αύριο, ένα αύριο αειφορίας για όλη την κοινωνία.