ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «κύμα» ελέγχων από την εφορία με point system και μοριοδότηση

Έρχεται «κύμα» ελέγχων από την εφορία με point system και μοριοδότηση
«Λίστα» με φορολογούμενους που βρίσκονται στην ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή ετοιμάζει η ΑΑΔΕ Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

«Λίστα» με φορολογούμενους που βρίσκονται στην ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή με εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης, point system και αυτοματοποιημένου μοντέλου μοριοδότησης συντάσσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και εξαπολύσει εντός του έτους 25.000 στοχευμένους ελέγχους για υποθέσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, επιστροφών φόρου και διακίνησης «μαύρου χρήματος» και 2.500 ελέγχους για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Με βάση τις οδηγίες του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο μπαίνουν 13 κατηγορίες φορολογικών υποθέσεων οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων υποθέσεις της τελευταίας πενταετίες, υποθέσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, επιστροφής φόρων, υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες αλλά και αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών

Η επιλογή των υποθέσεων ανά ελεγκτική υπηρεσία γίνεται με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ.

Αναλυτικότερα, η απόφαση Πιτσιλή «για τον καθορισμό του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2022» ορίζει τα εξής:

Διενέργεια 25.000 ελέγχων με «ανάλυση κινδύνου» και μοριοδότηση

Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου βάσει δεδομένων που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ. Από το σύνολο των υποθέσεων κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση.

Φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος: Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι δύνανται να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα της τελευταίας τριετίας φορολογικά έτη ή χρήσεις.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα ελέγξουν 2.500 υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν σε μη ετήσιες υποχρεώσεις και αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές. Ειδικότερα Θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2022 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30 % ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Εξπρές έλεγχοι για 13 κατηγορίες: Ο μηχανισμός ανεξάρτητα από την σειρά προτεραιότητας θα ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους που αφορούν τις παρακάτω κατηγορίες υποθέσεων:

  1. Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
  2. Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
  3. Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
  4. Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις, όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
  5. Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
  6. Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis
  7. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.
  8. Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  9. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων, υποθέσεις αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα
  10. Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
  11. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος κα ΦΠΑ για περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/λογιστικού αρχείου (παραστατικού).
  12. Υποθέσεις που εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους επιχειρησιακούς στόχους ελέγχου ειδικών κατηγοριών φορολογουμένων και δεν διενεργήθηκαν εντός των ετών 2019, 2020 και 2021.
  13. Υποθέσεις ελέγχων συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και υποβολής πληροφοριών καθώς και υποθέσεις ελέγχων δέουσας επιμέλειας για την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα που εποπτεύονται από την ΑΑΔΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ