ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πακέτο έμμεσων φόρων κατατίθεται προσεχώς

Νέο πακέτο έμμεσων φόρων κατατίθεται προσεχώς
EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Νέο πακέτο έμμεσων φορολογικών μέτρων θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, αφού όπως προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ από τον Ιούνιο του 2016.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προβλέπονται είναι οι εξής:

Από 1η Ιουλίου θα γίνει αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή θα αφορά τυποποιημένα είδη διατροφής, εστίαση-catering, καθώς και εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η ημερομηνία εφαρμογής να μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2018.

Από 1η Ιουνίου θα γίνει αναμόρφωση φορολογίας των Ι.Χ. οχημάτων και συγκεκριμένα αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.

Από τον Ιούνιο του 2016 θα γίνει αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο.

Από τον Ιούνιο του 2016 προβλέπεται αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα, καθώς και στα τσιγάρα και τον καπνό, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ.

Επιπλέον, προβλέπεται επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα από τον Ιανουάριο του 2017.

Από τον Ιούλιο του 2016 προβλέπεται ακόμα επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ, 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα, καθώς και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Τέλος, προβλέπεται επιβολή φόρου 35 % στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια.

Ακόμα στο εν λόγω σχέδιο νόμου θα προωθούνται μέτρα για τη διευκόλυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ θα προστεθούν διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ