ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται επιδότηση για τη χρήση κλιματιστικών

Έρχεται επιδότηση για τη χρήση κλιματιστικών
Τι αναμένεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο αντίστοιχων bonus και για νοικοκυριά.

Το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση σε φορείς της γενικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις για λειτουργία των κλιματιστικών κατ’ ελάχιστον στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο έλεγχος για την ανταπόκριση των φορέων στη σύσταση αυτή προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας ειδικά για τους θερινούς μήνες, θα γίνεται με σύγκριση του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους. Όταν, επομένως, θα διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί τότε οι φορές θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημοσίου κτηρίου καθώς η ΡΑΕ έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών.

Στο σχέδιο, αναμένεται να περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά για περιορισμό στις καταναλώσεις οδικού φωτισμού με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ να κάνουν λόγο για μια εξοικονόμηση της τάξης των 18-20 εκατομμυρίων ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και από νοικοκυριά με αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αν διαπιστωθεί ότι συμβάλουν στην επιχείρηση «θερμοστάτης», στη μείωση, δηλαδή, της κατανάλωσης ενέργειας.

Τον «δρόμο» προς μια τέτοια εξέλιξη φέρεται να ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστροφή έως και 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει πληρωθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς για την τυχόν χορήγηση μιας τέτοιας επιδότησης θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός σύγκρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όπως αυτός που περιγράφηκε παραπάνω για τα δημόσια κτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ