ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποδόση, χρέος και προληπτικά μέτρα στο τραπέζι του Eurogroup

Υποδόση, χρέος και προληπτικά μέτρα στο τραπέζι του Eurogroup

Με υποδόσεις προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο στη συνεδρίαση του Eurogroup. Πληροφορίες του οικονομικού γερμανικού πρακτορείου, ΜΝΙ, αναφέρουν ότι μετά το πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που νομοθέτησε η Ελλάδα, θα δοθεί υποδόση ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ελληνικά ταμειακά αποθέματα, μέχρι να κλείσει τελικά η αξιολόγηση αλλά και το ζήτημα των προληπτικών μέτρων. 

Σύμφωνα με το ΜΝΙ, αυτήν την ώρα συζητείται το κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα για τις διαπραγματεύσεις και θα συνδέει την εφαρμογή των επόμενων βημάτων με την εκταμίευση των δόσεων. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει έκτακτο Euro Working Group την Πέμπτη.

Οι περισσότεροι υπουργοί προσερχόμενοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τη δυνατότητα επίτευξης λύσης στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ προγραμματίζεται νέο ΕuroWorking Group για την Πέμπτη.

Στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε: «Δεν θα πάρουμε σήμερα πολιτικές αποφάσεις. Η συζήτηση σήμερα αφορά το πολιτικό πλαίσιο». Ο Σόιμπλε αναμένει λύση το Μάιο αλλά όχι στο σημερινό Eurogroup. Επίσης, δήλωσε ότι «μην ξεχνάτε η χρηματοδότηση υπάρχει ώστε η Ελλάδα να μπορέσει δανειστεί χρήματα από τις χρηματαγορές. Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους και δεν νομίζω ότι μπορώ να πω κάτι άλλο».

Δεν αναμένω ακόμα οριστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. "Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι απαραίτητο.", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά τις 24 Μαΐου. Ερωτηθείς για την εφαρμογή των επιπλέον προληπτικών μέτρων από την Αθήνα, ο ίδιος είπε ότι θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει εκτός στόχων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι απαιτείται χρόνος. «Είμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε.

Ουσιαστική πρόοδο στην Ελλάδα διαπίστωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πρόταση για τα λεγόμενα μέτρα-ρεζέρβα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, η Ελλάδα κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημαντικές πτυχές, τα εφεδρικά μέτρα και το χρέος. Yπενθυμίζεται πως σε χτεσινή συνέντευξη του κ. Μοσκοβισί είχε σημειώσει πως «δε θα έχουμε ριμέικ του ελληνικού δράματος της φετινή χρονιά».

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που συντάχθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup αναφέρει πως το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί ως και το 258,3% του ΑΕΠ ως το 2060.Η Wall Street Journal παρουσιάζει την εν λόγω ανάλυση η οποία εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και αξιολογεί πως θα διαμορφωθεί σε κάθε ένα από αυτό ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ως το 2060.

Με βάση την ανάλυση, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να κυμανθεί από 62,6% στο πιο ευνοϊκό σενάριο ως το 258,3% του ΑΕΠ στο χειρότερο. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ