ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτoς: H ελληνική προτάση βάση διαπραγμάτευσης για τα προληπτικά μέτρα

Τσακαλώτoς: H ελληνική προτάση βάση διαπραγμάτευσης για τα προληπτικά μέτρα

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ότι έχει να κάνει με τα προληπτικά μέτρα ο υπουργός είπε πως «συζητήθηκε ο μηχανισμός και η ελληνική πρόταση είναι βάση προς συζήτηση. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε περισσότερη πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο. Είναι θετικό πως αρχίζουμε να μιλάμε επιτέλους για τη διαδικασία της ελάφρυνσης του χρέους».

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συμφωνία του Eurogroup στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Παράλληλα επισημαίνουν «πως δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.

Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ