ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στη μέγγενη» μισθοί και συντάξεις σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων

«Στη μέγγενη» μισθοί και συντάξεις σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων
Eurokinissi

Στην πλήρη επιβεβαίωση πληροφοριών που είχε μεταδώσει το CNN Greece ήδη από τις 27 Απριλίου για το μηχανισμό των λεγόμενων προληπτικών μέτρων ύψους έως 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ προχώρησε χθες το Eurogroup.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να μπαίνουν κάθε χρόνο στη μέγγενη μισθοί και συντάξεις σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Έτσι, εκτός από τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ψηφίσθηκαν προχθές και τους έμμεσους φόρους που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, για να υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου πρέπει να ψηφιστεί και ο αυτόματος κόφτης δαπανών.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε χρόνο τον Ιούνιο εφόσον τα στοιχεία της Eurostat του Απριλίου δείχνουν απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους. Εξαίρεση προβλέπεται για τις αμυντικές δαπάνες και την κοινωνική πρόνοια. Επιπλέον θα υπάρχει η ευχέρεια σε συμφωνία με τους δανειστές να υποκαθίσταται ένα μέρος των περικοπών δαπανών από αυξήσεις φόρων.

Πρόκειται για έναν αυτόματο κόφτη, που δεν προκαθορίζει βεβαίως, όπως επεδίωκε το ΔΝΤ, συγκεκριμένα μέτρα ψηφισμένα από τώρα, αλλά που δεν θα αφήνει την επιλογή των μέτρων και των εξαιρέσεων στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού όπως ήθελε αρχικώς η κυβέρνηση.

Όπως είχε αποκαλύψει στις 27 Απριλίου το CNN Greece δανειστές και κυβέρνηση εξέταζαν για το κόφτη δαπανών στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2016-2019 που θα καταθέσει σύντομα η κυβέρνηση στη Βουλή να περιληφθεί εξουσιοδοτική διάταξη, η οποία να προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Σε αυτό θα εμπεριέχονται μία σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις συμβατές με όσα προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος με το δημόσιο λογιστικό, (περικοπές δαπανών).

Η λύση της εξουσιοδοτικής διάταξης αποτελεί τη χρυσή τομή στη λύση του προβλήματος, καθώς λειτουργεί ως ο αυτόματος μηχανισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ