ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα - Στη «μάχη» οι μεγάλες αλυσίδες

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα - Στη «μάχη» οι μεγάλες αλυσίδες
Εν αναμονή της λειτουργίας της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα δίνεται η επιδότηση, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς των ηλεκτρικών συσκευών ήδη ενημερώνουν τους πελάτες τους Pixabay

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έναρξη του προγράμματος για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, οι μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, έχουν ήδη μπει στη «μάχη».

Εν αναμονή της λειτουργίας της πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα δίνεται επιδότηση στους καταναλωτές που επιθυμούν να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους με άλλες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικότερες, οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου όπως Public-Media Markt, Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Praktiker κ.α έχουν ήδη στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, ειδικές ενότητες για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή».

Εκεί, είτε μέσω ερωτήσεων-απαντήσεων, είτε παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, οι αλυσίδες δίνουν παράλληλα και τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μάθουν και για τις προσφορές που «τρέχουν» αυτή την περίοδο στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Προκειμένου, όταν θα λάβουν την επιδότηση, εφόσον είναι δικαιούχοι, να έχουν στη διάθεση τους ολοκληρωμένη εικόνα για όσα σκέφτονται να αγοράσουν.

Η αγορά των ηλεκτρικών συσκευών

Το πρόγραμμα εκτιμάται πως θα ενισχύσει πωλήσεις των συγκεκριμένων συσκευών σε μία περίοδο μάλιστα που ολόκληρη η αγορά σε όλους τους κλάδους υφίσταται πιέσεις εξαιτίας του πληθωρισμού, της ανόδου του κόστους ρεύματος και των ανατιμήσεων που επηρεάζουν την κατανάλωση. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν μάλιστα πως αρκετοί καταναλωτές αυτή την περίοδο αναμένουν την έναρξή του, προκειμένου να προχωρήσουν στις αγορές τους.

Ενδεικτικά πάντως για την πορεία των πωλήσεων του κλάδου συνολικά το εξάμηνο είναι όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο, Κώστας Γεράρδος, κατά τη χθεσινή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο είναι «πιεσμένο αλλά χωρίς να είναι κάτι ανησυχητικό».

Διότι, όπως εξήγησε, η οικονομία «χτυπιέται» από πολλές πάρα πολλές πλευρές, όπως ο πληθωρισμός, η αύξησης ενέργειας και ο πόλεμος «και όλο αυτό έχει επηρεάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζήτησης».

Η Πλαίσιο πάντως, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, έχει το θετικό ότι είναι πολυκαναλική και απευθύνεται και στον επαγγελματία και στον ιδιώτη πελάτη ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίζει και προβλήματα ελλείψεων σε προϊόντα παρά τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας διεθνώς.

Ο κ. Γεράρδος εξήγησε παράλληλα πως είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σχετικά με το πώς θα κινηθεί η αγορά.

«Μπήκαμε το 2022 με μία τάση φοβερής ανάπτυξης και μετά ήρθε ο πόλεμος. Αν τα πράγματα συνεχίζονταν με την ίδια τάση που έχουν αυτή τη στιγμή, θα έλεγα ότι είναι μια χρονιά που είναι σχετικά «παγωμένη» και θα συνεχίσει να είναι».

Σχετικά με τις κατηγορίες προϊόντων, επεσήμανε πως οτιδήποτε συγκρίνεται με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 και αφορά προϊόντα στο IT οικοσύστημα, υστερεί, καθώς πέρσι καταγράφηκε μεγάλη αύξηση λόγω του προγράμματος της Ψηφιακής Μέριμνας αλλά και της εργασίας εξ΄ αποστάσεως.

Αντίθετα πηγαίνουν καλά φέτος οι κατηγορίες που πέρσι πιέζονταν λόγω των κλειστών καταστημάτων όπως το χαρτοπωλείο, οι λευκές οικιακές συσκευές που συνεχίζουν ανοδικά όπως και η τηλεφωνία.

Το πρόγραμμα, τα ποσά επιδοτήσεων και η διαδικασία

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα με το εισόδημα, το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, με βάση τα ακόλουθα όρια:

  • έως δύο συσκευές της κατηγορίας «Κλιματιστικά»,

  • έως μία συσκευή της κατηγορίας «Ψυγεία»,

  • έως μία συσκευή της κατηγορίας «Καταψύκτες».

Τα μέσα ποσά που υπολογίζεται ότι θα δοθούν για κάθε συσκευή υπολογίζονται:

Κλιματιστικό: 300 ευρώ. Ψυγείο: 300 ευρώ. Καταψύκτης: 150 ευρώ.

Σχετικά με τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία στην πλατφόρμα και συγκεκριμένα το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής ενώ τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα.

Θα επιλέγουν επίσης και τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν.

Ακολούθως θα παίρνουν τον ηλεκτρονικό αριθμό, το voucher δηλαδή, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά της νέας συσκευής. Παράλληλα κατά τη διαδικασία της εγκατάσταση της νέας συσκευής από τον επαγγελματία, θα συμπληρώνεται και μια υπεύθυνη δήλωση ότι η συσκευή που αφαιρέθηκε, είναι παλιά.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ