ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ - Ανησυχία για τις συνθήκες της αγοράς

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ - Ανησυχία για τις συνθήκες της αγοράς
Στην «ατζέντα» βρίσκονται οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς (AP Photo/Bernd Kammerer, File)

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με το πρακτορείο Bloomberg να μεταδίδει πως στην «ατζέντα» βρίσκονται οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου η απόδοση της 10ετούς χρέους της Ιταλίας ανέβηκε πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2014.

Το ελληνικό κινείται ακόμη υψηλότερα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει πως οι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια και να κρατήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού των πιο ευάλωτων μελών της ευρωζώνης.

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου, διαμορφώθηκε στο 1,77% την Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, όταν τα ιταλικά ομόλογά τους διαμορφωνόταν 240 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Το ευρώ αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα 1,0475 έναντι του δολαρίου σήμερα.

Το μέλος της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ, τόνισε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει τόσο υφιστάμενα όσο και νέα μέσα εάν διαπιστώσει ότι η ανατιμολόγηση της αγοράς ήταν «άτακτη».

«Δεν θα ανεχθούμε αλλαγές στις χρηματοδοτικές συνθήκες που υπερβαίνουν θεμελιώδεις παράγοντες και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της να αποτρέψει τον κατακερματισμό.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την 1η Ιουλίου και το τερματισμό του προγράμματος καθαρών αγορών ομολόγων.

Η Κεντρική Τράπεζα προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου και σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κλίμακα της κίνησης του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του πληθωρισμού.

Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού επιμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή επιδεινωθούν περαιτέρω, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ