ΧΡΗΜΑ

Πλεόνασμα και ανάπτυξη «ξεκλειδώνουν» νέα μέτρα στήριξης - Στο επίκεντρο τα υγρά καύσιμα

Πλεόνασμα και ανάπτυξη «ξεκλειδώνουν» νέα μέτρα στήριξης - Στο επίκεντρο τα υγρά καύσιμα
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με «κινητήριες δυνάμεις» τα θετικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το Μάιο που ανακοινώνονται το μεσημέρι της Τετάρτης και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, η κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση και διεύρυνση του πακέτου των αντισταθμιστικών στην ακρίβεια μέτρων, με επίκεντρο τα υγρά καύσιμα.

«Κλειδί» για το είδος, την ένταση και την έκταση των νέων παρεμβάσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και να ισχύσουν από την 1η Ιουλίου αποτελούν τα στοιχεία για το ύψος του πλεονάσματος στα έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η σημαντική υπέρβαση στις φορολογικές εισπράξεις συνεχίστηκε τον προηγούμενο μήνα, πράγμα που σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για νέα στοχευμένα και προσωρινά μέτραν για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Στη διεύρυνση των ταμειακών περιθωρίων για το άνοιγμα της κρατικής στρόφιγγας συμβάλλει και ο αισθητά υψηλότερος των προβλέψεων ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους στο 7% έναντι πρόβλεψης, ότι θα κινούνταν στη ζώνη του 5%, εξέλιξη που προοιωνίζεται υπέρβαση του ετήσιου αναθεωρημένου στόχου για 3,1%.

Παράλληλα, τις πρόσθετες πυροσβεστικές παρεμβάσεις στην «πληθωριστική φωτιά» διευκολύνει το «εξιτήριο» της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να δώσει την Πέμπτη το Eurogroup, καθώς πέραν του θετικού αντίχτυπου στην εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές η απόφαση θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ τονώνοντας τη ρευστότητα του δημοσίου.

Τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο του προϋπολογισμού και της πραγματικής οικονομίας σε συνδυασμό με την διόγκωση του κύματος των ανατιμήσεων με τις καυτές αυξήσεις τιμών σε βενζίνη και ντίζελ κίνησης βάζουν επιτακτικά στο κυβερνητικό τραπέζι την παράταση και την ενίσχυση του πακέτου στήριξης με τις οριστικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» τις επόμενες ημέρες, αφού μετρηθούν οι δημοσιονομικές αντοχές και η σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια προβλέπουν επέκταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη και μετά τον Ιούνιο για ακόμα τρείς μήνες με αύξηση ποσού και του αριθμού των δικαιούχων του fuel pass, διατήρηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία με αναπροσαρμογή του ύψους της, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο χορήγησης μιας νέας «επιταγής ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά κατά το πρότυπο του έκτακτου επιδόματος των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους, μέτρο όμως που προϋποθέτει «ταμειακό απόθεμα» της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα και με ημερομηνία λήξης, αλλά λόγω του υψηλού κόστους στον προϋπολογισμό και του αμφίβολου αντίκτυπου στις «τσέπες των καταναλωτών» τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν κατηγορηματικά μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα που θα άνοιγαν μεγάλη τρύπα στα κρατικά ταμεία και θα έθεταν σε κίνδυνο τον στόχο για δραστική συρρίκνωση του ελλείμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ