ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρύφωνας Αλεξιάδης: «Πολιτική αναγκαιότητα» οι φόροι που φέρνει το νέο Μνημόνιο

Τρύφωνας Αλεξιάδης: «Πολιτική αναγκαιότητα» οι φόροι που φέρνει το νέο Μνημόνιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι φορολογικές παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη συμφωνία δεν είναι ευχάριστες, δεν είναι στην πολιτική κατεύθυνση και το DNA της Αριστεράς, αλλά αποτελούν πολιτική αναγκαιότητα», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις φορολογικές παρεμβάσεις που έρχονται και έδωσε διευκρινίσεις για τον ρόλο του ΣΔΟΕ , για τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Για την φοροδιαφυγή ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο εναντίον της φοροδιαφυγής και πως ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή είναι η αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμη πως προετοιμάζεται με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη μάθημα Φορολογικής Συνείδησης από τον επόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία, ως «επένδυση ώστε να πεισθεί η κοινωνία ότι για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους».

Ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας είπε πως το υπουργείο σχεδιάζει τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα φθηνά και μικρά οχήματα στα μεγάλα και ακριβά. Για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε πως το 2016 θα αντικατασταθεί με άλλο φόρο. «Για το επόμενο έτος δεσμευθήκαμε για φόρο στην περιουσία που θα μας φέρει 2,65 δισ. ευρώ. Αν λέγεται ΕΝΦΙΑ ή αλλιώς, είναι θέμα διαλόγου για το περιεχόμενο του νόμου, που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τους φορείς», ανέφερε.

Σχετικά με τις αλλαγές στο ΣΔΟΕ που τον έχουν φέρουν στο επίκεντρο των επικρίσεων των εφοριακών δήλωσε πως το Σώμα δεν κλείνει ούτε διαλύεται, αλλά ένα κομμάτι του μεταφέρεται στη ΓΓΔΕ. «Το ΣΔΟΕ είχε πάρα πολλές αρμοδιότητες, είτε από κακό σχεδιασμό είτε από άλλες επιλογές ασχολιόταν μόνο με φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες. Δεν είχε βάλει στις προτεραιότητες τις άλλες αρμοδιότητες, οι οποίες είναι πολλές: οικονομικό έγκλημα, έλεγχοι στο μαύρο χρήμα, όπλα, ναρκωτικά. Τώρα το ΣΔΟΕ θα έχει αυτά ως κύρια και αποκλειστική αρμοδιότητα», υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ