ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επόμενα βήματα και μέτρα από την κυβέρνηση

Τα επόμενα βήματα και μέτρα από την κυβέρνηση
EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 24ης Μαΐου με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται εξ αποστάσεως.

Εντούτοις και παρά το κλίμα θριαμβολογίας που καλλιεργείται, η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολα βήματα να υλοποιήσει και τα οποία θα επιφέρουν υψηλό κόστος στην κοινωνία.

Τα ακόλουθα βήματα:

- Να παρουσιάσει και να νομοθετήσει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.

- Ψήφιση των άλλων παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων, τους έμμεσους φόρους και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί.

- Η κατάθεση των διατάξεων για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων.

- H επικείμενη υιοθέτηση του νόμου που θα εγκαθιδρύει το συμφωνημένο Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων.

Τα επώδυνα προαπαιτούμενα

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει την λήψη μιας σειράς προαπαιτούμενων μέτρων (prior actions)» ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως εφόσον αυτή η εκκρεμότητα διευθετηθεί θα προχωρήσει και η εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με την Μπράιτχαρτ στο χθεσινό Eurogroup σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Μαζί με την ψήφιση της σημαντικής νομοθεσίας από την ελληνική Βουλή, το πεδίο έχει πλέον τεθεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξιολόγηση. Μετά την πλήρη εφαρμογή των prior actions από τις ελληνικές αρχές, το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ίδια προσέθεσε πως η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδος, μόλις ολοκληρωθούν τα prior actions.

Ποιες είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις

Τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές προβλέπουν:

1) αύξηση των εμμέσων φόρων

2) μειώσεις ως προς τους μισθούς στο δημόσιο τομέα,

3) την αλλαγή του νομικού πλαισίου των κόκκινων δανείων και

4) τη νομοθέτηση του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων.

Αναλυτικά ο κατάλογος των νέων έμμεσων φόρων όπως περιγράφονται στο προσχέδιο του μνημονίου έχουν ως εξής:

  • Από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
  • Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη και στο φυσικό αέριο.
  • Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.
  • Από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση υπολογισμού τις αγοραίες αξίες τους.
  • Θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2016.
  • Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά.
  • Από την 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
  • Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
  • Αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% προκειμένου να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη.
  • Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ).

Σε σχέση με το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει ότι:

  • «Παγώνουν» οι αυξήσεις λόγω βαθμολογικών προαγωγών στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 2016-2018.
  • Εφεξής θα εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες προσλήψεων, ήτοι μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις το 2016, μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις το 2017, μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις το 2018.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την επιστροφή της εγχώριας πίστωσης στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, θα ληφθούν μέτρα για να ανοίξει άμεσα η αγορά για την πώληση και την εξυπηρέτηση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που καλύπτονται από πρώτες κατοικίες.

Τέλος, προαπαιτούμενο αποτελεί και η επικείμενη υιοθέτηση του νόμου που θα εγκαθιδρύει το συμφωνημένο Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταφοράς στοιχείων ενεργητικού, ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων της πρώτης αξιολόγησης. Το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί ως τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα λειτουργεί πλήρως ως το Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ