ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» της εφορίας σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και «πολυτελή» διαβίωση

«Μπλόκο» της εφορίας σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και «πολυτελή» διαβίωση
Έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα από την ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Στην ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων με «εικονικές» δηλώσεις στην εφορία, καθώς και φοροκλοπής και απάτης, προχωρά η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση από τις 27 Ιουνίου έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛ.ΚΕ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών που θα επανδρώνουν τα νέα κέντρα θα μπουν φορολογούμενοι με μεγάλη αξία ακίνητης περιουσίας, υψηλές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και μεγάλα ποσά εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι ελεγκτές θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους για υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, καθώς και για υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τις οποίες προέκυψαν νέα συμπληρωματικά στοιχεία η πληροφορίες από φορολογικές αρχές του εξωτερικού.

Ειδικότερα το σχέδιο δράσης των Ελεγκτικών Κέντρων προβλέπει:

  1. Διενέργεια φορολογικών ελέγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί καθώς και βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων.

2. Έλεγχο φυσικών προσώπων που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον:

  • H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
  • H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
  • Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
  • Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

3. Διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια.

4. Επανέλεγχο ή έλεγχο σε φορολογικές υποθέσεις που, ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, καθώς έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών. Η αρμοδιότητα αυτή θα ασκείται για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛ.ΚΕ. ή σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής/καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην Δ.Ε.Κ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά το χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ. και η αρμοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει στο ΕΛ.ΚΕ..

Επίσης τα ελεγκτικά κέντρα θα προχωρούν σε μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά σε ολόκληρη την επικράτεια για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους, τη τήρησης των βιβλίων και την έκδοση των φορολογικών στοιχείων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, κάθε Ελεγκτικό Κέντρο έχει αρμοδιότητα για φορολογουμένους που υπάγονται σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητας και για φορολογουμένους, οι οποίοι υπάγονται ως προς την καθ’ ύλην αρμοδιότητα, σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητας, καθώς και για τους φορολογουμένους, οι οποίοι υπάγονται στις Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατανέμονται στα ΕΛ.ΚΕ. με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ως εξής:

α) Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2 και 3.

β) Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5 και 6.

γ) Στο 3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 7, 8 και 9.

δ) Στο 4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

ε) Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης, φορολογούμενοι αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με ΑΦΜ που λήγει σε 0, 1, 2, 3 και 4.

στ) Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης, φορολογούμενοι αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με ΑΦΜ που λήγει σε 5, 6, 7, 8 και 9.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ