ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους και κίνητρα από τις επιχειρήσεις εστίασης για να βρουν εργαζόμενους

Μπόνους και κίνητρα από τις επιχειρήσεις εστίασης για να βρουν εργαζόμενους
Σε μία προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο καλοκαίρι επιχειρήσεις εστίασης δίνουν κίνητρα για την εύρεση προσωπικού. INTIME

Κίνητρα προκειμένου να προσελκύσουν εργαζόμενους σε μία περίοδο που οι ελλείψεις προσωπικού αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο αποφασίζουν να προσφέρουν, κατά κύριο λόγο μεγάλες, επιχειρήσεις εστίασης.

Το ζήτημα της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού που έχει αναδείξει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ το CNN Greece, είναι τεράστιο το φετινό καλοκαίρι, όχι μόνο στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς αλλά ακόμη και στα αστικά κέντρα.

Σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στο γεγονός ότι την περίοδο της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλες δουλειές και δεν επέστρεψαν στον κλάδο της εστίασης.

Παράλληλα, από την πλευρά τους αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν ως εποχικοί επισημαίνουν τα εξοντωτικά ωράρια, τις κακές συνθήκες στους χώρους διαμονής, σε συνδυασμό με χαμηλές απολαβές με τις οποίες καλούνται να εργαστούν.

Μπόνους και αυξήσεις μισθών ως κίνητρα

Στελέχη του κλάδου της εστίασης επισημαίνουν τον έντονο προβληματισμό των επαγγελματιών καθώς μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου συνεχίζουν να έχουν κενές θέσεις σε διάφορα πόστα, στα καταστήματά τους.

Όπως εξηγούν στο CNN Greece, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, κάποιες επιχειρήσεις προσφέρουν «μπόνους» σε εργαζόμενους που ήδη δουλεύουν εκεί, εφόσον προτείνουν και φέρουν κάποιον επιπλέον εργαζόμενο.

Την ίδια στιγμή σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν το υπάρχον, εξειδικευμένο προσωπικό που καλύπτει θέσεις εργασίας που θεωρούνται απαραίτητες (όπως για παράδειγμα, σεφ) άλλες επιχειρήσεις εστίασης υπόσχονται αυξημένες αποδοχές εφόσον οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνεχίσουν και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Επειδή παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της «ανακύκλωσης» προσωπικού, υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν συμφωνία να δώσουν αυξήσεις σε εργαζομένους τους οποίους δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν λόγω εξειδίκευσης, εάν παραμείνουν και πέραν του εξαμήνου» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece, στέλεχος της εστίασης που γνωρίζει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο.

Επενδύσεις για τη διαμονή του προσωπικού

Η διαμονή των εργαζομένων στα νησιά αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα με αρκετές περιπτώσεις μάλιστα να έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι αποφασίζουν να εργαστούν εκεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τα υψηλά ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ορισμένους που σκέφτονταν να εργαστούν ως εποχικοί στα νησιά ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνων που ξεκίνησαν τη σεζόν και αποφάσισαν να φύγουν λίγες μέρες μετά.

«Μεγάλες επιχειρήσεις στα νησιά που απασχολούν πολλά άτομα προσωπικό αποφασίζουν να προχωρήσουν σε προσωπικές επενδύσεις ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ξανά το πρόβλημα της στέγασης» σημειώνει επιχειρηματίας του κλάδου στο CNN Greece.

Ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση συναδέλφου του, ο οποίος προχώρησε στην αγορά ξενοδοχείου καθώς έκρινε ότι ήταν περισσότερο συμφέρον από ό,τι να νοικιάζει δωμάτια κάθε καλοκαιρινή σεζόν και προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του προσωπικού που απασχολούσε στις επιχειρήσεις του στο νησί.

Σε άλλη πάλι περίπτωση, επιχειρηματίας, στο νέο του κατάστημα σε νησί που δημιούργησε από την αρχή, προέβλεψε να κτιστεί κι ένας όροφος ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης των εργαζομένων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ