ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία το Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων

Στην τελική ευθεία το Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων με τις σχετικές διατάξεις να αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών μαζί με το πακέτο των άλλων προαπαιτούμενων μέτρων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο CNN Greece τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είχαν χθες πολύωρη συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και νομικούς συμβούλους για την τελική μορφή του Ταμείου.

Σημειώνεται πως το Eurogroup έχει ζητήσει το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου να διοριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο έως το Σεπτέμβριο.

Η Ευρωζώνη έχει επανειλημμένα αποσαφηνίσει πως οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα και στη βάση αυτή έχει ζητήσει να μεταβιβαστούν άμεσα προς αξιοποίηση στο Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Στη χθεσινή προπαρασκευαστική συνάντηση εξετάσθηκαν θέματα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που θα λάβει το νέο Ταμείο από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και ζητήματα αρμοδιότητας και συνλειτουργίας των δύο φορέων.

Σε σχέση με το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου οι θεσμοί φέρονται να ζητούν από την ελληνική πλευρά να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των προσώπων που θα τοποθετηθούν και να αποφευχθεί η τοποθέτηση πολιτικών προσώπων.

Το θέμα του Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων αναμένεται να απασχολήσει και το σημερινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ