ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνούν στα χέρια των funds τα κόκκινα δάνεια

Περνούν στα χέρια των funds τα κόκκινα δάνεια

Στις 15 Ιουνίου παύει η προστασία των κόκκινων δανείων από την πώληση σε ξένα funds.

Μετά την ημερομηνία αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την πώληση όλων, εξυπηρετούμενων και μη, αρκεί να μην ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη σε υποθήκη ή προσημείωση και η αξία δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.

Η εξαίρεση από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα των δανείων έχει συμφωνηθεί να ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Οσο για την πώληση των λοιπών κατηγοριών δανείων (καταναλωτικά, επαγγελματικά, μικρομεσαίων καθώς και δάνεια με προσημείωση ακόμα και πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας άνω των 140.000 ευρώ) θα απελευθερωθεί μόλις θεσπιστούν οι αλλαγές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Μάλιστα η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια ώστε να επιτραπεί στο μέλλον η πώληση όλων των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, και σε νομικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και σε τρίτες εκτός ΕΕ χώρες, και όχι μόνο σε εταιρείες funds που έχουν έδρα την Ελλάδα.

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο διαγραφών χρεών και πώς αυτές θα υπολογίζονται φορολογικά, αναμένεται ότι θα τροποποιηθεί η νομοθεσία φορολογίας εισοδήματος ώστε να εξασφαλιστεί ότι για ένα συγκεκριμένο διάστημα οι διαγραφές χρεών που θα προκύψουν από τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων να μη θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ