ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετεγκατάσταση υπηρεσιών της ΓΓΔΕ στο κτίριο «Κεράνη»

Μετεγκατάσταση υπηρεσιών της ΓΓΔΕ στο κτίριο «Κεράνη»

Στη παρουσίαση του κτιρίου «Κεράνη» , επί της Λ. Θηβών 196-198 στον Αγ. Ι. Ρέντη, το οποίο θα στεγάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης την προσεχή Δευτέρα.

Το κτίριο ανήκει από το 2014 στην «Εθνική Πανγαία», η οποία το αγόρασε μαζί με άλλα 13 από το ΤΑΙΠΕΔ, αντί 115,5 εκατ. ευρώ με τη διαδικασία sale and lease-back διάρκειας 20 ετών, στο πέρας της οποίας η κυριότητα του κτιρίου θα επανέλθει στο Δημόσιο.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών καταβάλλει για αυτό το μηνιαίο ποσό των 220.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως) στον ιδιοκτήτη (Εθνική Πανγαία) και ως εκ τούτου η ηγεσία του υπουργείου θέλησε να το αξιοποιήσει και να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο για ένα άδειο ακίνητο.

Το κτίριο Κεράνη, στα όρια Ρέντη-Πειραιά, συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., αγοράστηκε το 1998 από το Δημόσιο αντί 35 εκατ. ευρώ, ενώ έως το 2002 δαπανήθηκαν περίπου άλλα τόσα για να μετατραπεί από βιομηχανικό κτίριο σε κτίριο διοίκησης.

Το κτίριο του Κεράνη είναι χωρητικότητας 2.300 θέσεων εργασίας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα στεγάσει μεταξύ άλλων το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

Η μετεγκατάσταση υπηρεσιών στο κτίριο Κεράνη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εφοριακών, οι οποίοι εγείρουν θέματα ασφάλειας και καταλληλότητας του κτιρίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους πρόκειται για ένα κτίριο της δεκαετίας του '50, παλιά καπναποθήκη, για το οποίο έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια να μεταφερθούν διάφορα υπουργεία, αλλά λόγω προβλημάτων που αναδεικνύονταν και πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του, καμιά από τις προσπάθειες αυτές δεν προχώρησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ