ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσα η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων και του περιουσιολογίου

Άμεσα η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων και του περιουσιολογίου

Στη διάψευση δημοσιεύματος της «Καθημερινής» που ανέφερε πως η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο αναστέλλονται και μετατίθενται χρονικά λόγω αντιρρήσεων των θεσμών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

«Η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του περιουσιολογίου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δημοσιεύματα μερίδας του σημερινού τύπου ότι παγώνει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει σχετική ενημέρωση που παρασχέθηκε από το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής οι πιστωτές είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε αφενός τη χορήγηση κινήτρων για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί, αφετέρου τα κεφάλαια αυτά να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ, ήτοι εάν τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε κάποια χώρα της ΕΕ να μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, ενώ εάν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο ή την Ελβετία να επιστρέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την εφημερίδα η πρόταση απορρίφθηκε από τους θεσμούς που θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει κίνητρα στους φοροφυγάδες και μάλιστα με τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο να εντοπισθούν Έλληνες φορολογούμενοι με κεφάλαια στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ