ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street Journal: H Γερμανία πιέζει το ΔΝΤ να αποδεχθεί τη συμφωνία για την Ελλάδα

Wall Street Journal: H Γερμανία πιέζει το ΔΝΤ να αποδεχθεί τη συμφωνία για την Ελλάδα
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. Εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, όπου όλα προμηνύουν ότι θα υπάρξει μια τελική λύση για αξιολόγηση και χρέος, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν για άλλη μια φορά πάνω στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε @ The European Union

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, αντί για μια συγκεκριμένη και μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση που θέλει το Ταμείο, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων στο παρασκήνιο.

Το ΔΝΤ –σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Marcus Walker– δέχεται επίσης μεγάλη πίεση και από την Ευρώπη για να δεχθεί ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης της Ελλάδας θα είναι λιγότερο συγκεκριμένος από αυτόν που ζητά.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ό,τι του προσφέρεται, ακόμη και αν τα στελέχη του Ταμείου δεν είναι ευχαριστημένα με αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι ότι το διοικητικό του συμβούλιο ελέγχεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καμία εκ των οποίων δεν επιθυμεί μία νέα ελληνική κρίση.

«Αυτή η πραγματικότητα της ισχύος μειώνει την απειλή το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν είναι ικανοποιημένο», σημειώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία διάθεση για έναν νέο γύρο ακραίας αντιπαράθεσης για την Ελλάδα, όπως το 2015, και επιθυμεί μία συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η όποια συμφωνία είναι, ωστόσο, πιθανόν να περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –ο οποίος υιοθετούσε έως πρόσφατα σκληρή γραμμή δημόσια ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καθόλου ελάφρυνση χρέους– επέτρεψε ήδη να αρχίσουν οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πώς θα αναδιαρθρωθούν στο μέλλον τα δάνεια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

»Μια συμφωνία, για την οποία πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν σήμερα ότι θα επιτευχθεί στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να περιλαμβάνει μία υπόσχεση της Γερμανίας ότι θα διατηρήσει το βάρος του ελληνικού χρέους κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Η υπόσχεση αυτή θα περιλαμβάνει τη χαλάρωση των όρων των ελληνικών δανείων, «εάν είναι αναγκαίο».

Eurogroup Tsakalotos Thomsen Dijsselbloem 2016 01 14 EE 2445827

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες, όπου οι Πόουλ Τόμσεν, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γερούν Ντάισελμπλουμ μετρούν δυνάμεις - Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το εγχώριο μέτωπο σε Γερμανία και Ελλάδα

Για το Βερολίνο –αναφέρει το δημοσίευμα– είναι πολύ σημαντικό η όποια απόφαση για την αναδιάρθρωση των δανείων να καθυστερήσει έως το 2018 - μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017.

«Ο κ. Σόιμπλε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχουν αποφασίσει να αποφύγουν, για τώρα, κάθε ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που θα τους ανάγκαζε να έχουν μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη γερμανική Βουλή», σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις των δύο.

Αναφορικά με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι «το ΔΝΤ ζητούσε από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τώρα είναι πιθανόν να κερδίσει μόνο μία χαλαρότερη δέσμευση, αφήνοντας πολλά ειδικότερα θέματα πολιτικής για διαπραγμάτευση στο μέλλον».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «πέτυχε να πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, είναι πέραν αυτού που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση», σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ