ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η κρατική στήριξη προς τις τράπεζες πρέπει να ελαχιστοποιηθεί

ΕΚΤ: Η κρατική στήριξη προς τις τράπεζες πρέπει να ελαχιστοποιηθεί
(AP Photo/Bernd Kammerer, File)

Τη θέση πως η κρατική στήριξη προς τις τράπεζες πρέπει να ελαχιστοποιηθεί εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε γνώμη που παρείχε στα πλαίσια  αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Κατά την ΕΚΤ, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις αλληλοεπιδρούν στενά με το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ για τις τράπεζες. Αυτή η συσχέτιση σχετίζεται με τη βελτίωση των ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών κατά την εξυγίανση και την εκκαθάρισή τους. Η ΕΚΤ θεωρεί πως:

Πρώτον, απαιτείται βελτίωση της πρόσβασης στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικότερα τις αποφάσεις σε μια συστημική κρίση και για ένα ευρύτερο σύνολο τραπεζών – για παράδειγμα επιτρέποντας στα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων (DGS) να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση προκειμένου για να ξεκλειδώσει η πρόσβαση στο SRF.

Δεύτερον, η ανάγκη για ενίσχυση των διαδικασιών εκκαθάρισης θα μπορούσε να περιοριστεί περαιτέρω δίνοντας στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ΕΕ τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την πώληση μιας χρεοκοπημένης τράπεζας σε έναν αγοραστή.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ευρύτερου επιμερισμού των βαρών - εξαιρουμένων των καταθετών – σε περιπτώσεις, όπου ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είανι περιορισμένος.

Δεδομένων των ισχυρών διασυνδέσεων μεταξύ των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και του πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων (CMDI), η ΕΚΤ θεωρεί πως η αναθεώρηση και των δύο καθεστώτων θα πρέπει να συμβαδίζει. Ως εκ τούτου, οι αλλαγές στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να εξετάζονται μόνο αφού βελτιωθεί η πρόσβαση στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

Τέλος, η ΕΚΤ τόνισε πως το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να αντιμετωπίζει τις πτωχεύσεις των τραπεζών και τους συστημικούς κλυδωνισμούς και να διευκολύνει την έγκαιρη έξοδο των μη υγιών τραπεζών από την αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ