ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μετά τις εκλογές η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των δανείων

Γερμανία: Μετά τις εκλογές η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των δανείων
REUTERS/ JOSHUA ROBERTS

Μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017 επιθυμεί το Βερολίνο να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των δανείων και μάλιστα η όποια απόφαση να καθυστερήσει έως το 2018.

“Ο κ. Σόιμπλε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχουν αποφασίσει να αποφύγουν, για τώρα, κάθε ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που θα τους ανάγκαζε να έχουν μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη γερμανική Βουλή”, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις των δύο.

Όσον αφορά τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης η εφημερίδα αναφέρει ότι “το ΔΝΤ ζητούσε από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τώρα είναι πιθανόν να κερδίσει μόνο μία χαλαρότερη δέσμευση, αφήνοντας πολλά ειδικότερα θέματα πολιτικής για διαπραγμάτευση στο μέλλον”.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, “πέτυχε να πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, είναι πέραν αυτού που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση”, σημείωνεται ακόμα στο δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο Marcus Walker, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων στο παρασκήνιο, επισημαίνεται ότι η Γερμανία πιέζει το ΔΝΤ να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, αντί για μια συγκεκριμένη και μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση που θέλει το Ταμείο.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ό,τι του προσφέρεται, ακόμη και αν τα στελέχη του Ταμείου δεν είναι ευχαριστημένα με αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι ότι το διοικητικό του συμβούλιο ελέγχεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καμία εκ των οποίων δεν επιθυμεί μία νέα ελληνική κρίση.

"Αυτή η πραγματικότητα της ισχύος μειώνει την απειλή το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν είναι ικανοποιημένο", σημειώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία διάθεση για έναν νέο γύρο ακραίας αντιπαράθεσης για την Ελλάδα, όπως το 2015, και επιθυμεί μία συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Eurogroup Tsakalotos Thomsen Dijsselbloem 2016 01 14 EE 2445827

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες, όπου οι Πόουλ Τόμσεν, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γερούν Ντάισελμπλουμ μετρούν δυνάμεις - Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η όποια συμφωνία είναι, ωστόσο, πιθανόν να περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –ο οποίος υιοθετούσε έως πρόσφατα σκληρή γραμμή δημόσια ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καθόλου ελάφρυνση χρέους– επέτρεψε ήδη να αρχίσουν οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πώς θα αναδιαρθρωθούν στο μέλλον τα δάνεια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μια συμφωνία, για την οποία πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν σήμερα ότι θα επιτευχθεί στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να περιλαμβάνει μία υπόσχεση της Γερμανίας ότι θα διατηρήσει το βάρος του ελληνικού χρέους κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Η υπόσχεση αυτή θα περιλαμβάνει τη χαλάρωση των όρων των ελληνικών δανείων, «εάν είναι αναγκαίο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ