ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανεβάζει το πήχη της ανάπτυξης και του πληθωρισμού

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανεβάζει το πήχη της ανάπτυξης και του πληθωρισμού
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Σε αισθητή προς τα πάνω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα για φέτος στο 4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,5% προχώρησε η Κομισιόν στις νέες εκτιμήσεις της.

Παράλληλα προβλέπει ένταση των πληθωριστικών πιέσεων με το δείκτη στο 8,9% από 6,3% στις εαρινές προβλέψεις

Για το 2023 εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις με 2,4% έναντι 3,1%.

Για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά» αναφέρεται στο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Επίσης, οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης του ΑΕΠ στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας καθώς και λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο υπερέβη τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά η πλήρης επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να φανεί αργότερα μέσα στο έτος Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, αναμένεται και εξασθένιση της δυναμικής στο πεδίο των νέων θέσεων εργασίας, ειδικά σε τομείς που επηρεάζονται από το υψηλό κόστος εισαγωγών. Τούτο αναμένεται να λειτουργήσει και ως τροχοπέδη στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα. Η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να στηριχθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τον τουρισμό που θα καταγράψει πλήρη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία η Επιτροπή προχώρησε σε μια οριακή αναθεώρηση της ανάπτυξης για την ευρωζώνη στο 2,6% από 2,7% που προβλεπόταν τον Μάϊο ενώ για το σύνολο της ΕΕ ο πήχης παραμένει στο 2,7%.

Όσον αφορά στο πληθωρισμό καταγράφεται προς τα πάνω αναθεώρηση για την Ευρωζώνη στο 7,6% από 6,8% που προβλέπονταν τον Μάϊο και για την ΕΕ στο 8,3% από 8,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ