ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για τον "κόφτη" στο υπουργείο Οικονομικών

Συναγερμός για τον "κόφτη" στο υπουργείο Οικονομικών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να βιαστεί να προσδιορίσει το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, τον λεγόμενο "κόφτη" ζήτησε από την ελληνική πλευρά το EuroWorking Group.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παρουσίασε στο EuroWorking Group ένα νομικό κείμενο που δεν εμπεριείχε αναλυτικά τους κωδικούς που θα περικοπούν σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των παρισταμένων.

Το κείμενο αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες συντάχθηκε από το Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακώπουλο και τους συνεργάτες του περιέγραφε απλά το μηχανισμό ενεργοποίησης και τις δαπάνες που θα εξαιρεθούν από το κόφτη.

Στη βάση αυτή τόσο το EuroWorking Group όσο και οι θεσμοί ζήτησαν από τον κ. Χουλιαράκη να προσδιορίσει άμεσα τις εξοικονομήσεις απευθείας από τον Κώδικα Κατάταξης Εσόδων και Εξόδων του προυπολογισμού.

Η εργασία αυτή αναμένεται να γίνει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέσα στο Σαββατοκύριακο δεδομένου ότι οι διατάξεις για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων θα πρέπει να αποσταλούν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης εως τη Δευτέρα προκειμένου να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εως την Τετάρτη για να ψηφιστεί έως τις 22 Μαΐου.

Ο κ. Χουλιαράκης που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες σήμερα αναμένεται να συντονίσει τη διαδικασία. Οι δαπάνες που σίγουρα θα περιληφθούν στο μηχανισμό είναι αυτές των αποδοχών και συντάξεων, οι μεταβιβαστικές δαπάνες, οι καταναλωτικές και συνθέτες δαπάνες και οι δαπάνες για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο αυτόματος μηχανισμός θα περιλαμβάνει αναγκαστικά τους κωδικούς που θα μπορούν να περικοπούν αν υπάρχουν αποκλίσεις και πως θα εξαιρεθούν μόνο οι κωδικοί που σχετίζονται με θέματα υγείας και ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ