ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power pass: Τι σημαίνει το αρνητικό εκκαθαριστικό για το επίδομα στο ηλεκτρικό ρεύμα

Power pass: Τι σημαίνει το αρνητικό εκκαθαριστικό για το επίδομα στο ηλεκτρικό ρεύμα
Εντός της εβδομάδας ο δεύτερος γύρος πληρωμών για πάνω από 600.000 νοικοκυριά

Απορίες, ερωτήματα και προβληματισμό προκάλεσε σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά το γεγονός ότι στο εκκαθαριστικό για το επίδομα στο ηλεκτρικό ρεύμα αναγράφονταν ποσό με αρνητικό πρόσημο, για παράδειγμα -30 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς από το κράτος μαζί με τις εκπτώσεις των παρόχων υπερκάλυψαν το αυξημένο κόστος την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα.

Απλά οι αρμόδιες υπηρεσίες με βάση τα στοιχεία για το κόστος και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τους ενημερώνουν ότι είναι «υπερεπιδοτούμενοι» και δεν δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση.

Συνεπώς τα νοικοκυριά με αρνητικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αρνητικό ποσό που βλέπουν στο εκκαθαριστικό της αίτησης για την ενίσχυση στο ρεύμα δεν έχει καμία επίπτωση στη τσέπη τους.

Όμως, διαφορετικά είναι τα πράγματα για τους γονείς με προστατευόμενα τέκνα που σπουδάζουν σε άλλη και πληρώνουν ενοίκιο και για τους οποίους το εκκαθαριστικό είναι αρνητικό.

Σε αυτή τη περίπτωση το ποσό συμψηφίζεται με το επίδομα που θα λάβουν για τη φοιτητική στέγη. Για παράδειγμα γονέας που στο εκκαθαριστικό του αναγράφεται -50 ευρώ και τι επίδομα του παιδιού του ανέρχεται σε 100 ευρώ από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 50 ευρώ και ο φοιτητής θα λάβει επίδομα ύψους 50 ευρώ.

Την ίδια ώρα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εκκαθαριστούν οι αιτήσεις για πάνω από 600.000 καταναλωτές οι οποίες περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθούν οι δικαιούχοι και το ποσό της ενίσχυσης με τα χρήματα να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως το τέλος της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι από το πρώτο γύρο των πληρωμών αποκλείσθηκαν 422.181 αιτήσεις λόγω μη εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α.

Στο μεταξύ το μέτρο της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα επεκτάθηκε στους στους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο με το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι να ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ.

Το κλειδί για την έξτρα αποζημίωση βρίσκεται στον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων συνολικά για το 7μηνο Δεκεμβρίου-Ιούνιο και στον προσδιορισμό της επιπλέον ενίσχυσης μετά την αφαίρεση του επιδόματος που έχουν λάβει τα νοικοκυριά τα οποία δεν θα χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική.

Η αποζημίωση θα χορηγηθεί με κριτήριο τον χρόνο έκδοσης του λογαριασμού και όχι την περίοδο κατανάλωσης δηλαδή η αποζημίωση θα δοθεί για την καθαρή επιβάρυνση που προκύπτει με βάση τον λογαριασμό του Ιουνίου

Ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%).

Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass. Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό για όλη την περίοδο είναι 500 ευρώ θα αποζημιωθεί για το 60% δηλαδή για 300 ευρώ. Αν το νοικοκυριό έχει λάβει ήδη επίδομα 280 ευρώ από τα 300 ευρώ θα αφαιρεθούν τα 280 οπότε θα εισπράξει επιπλέον 20 ευρώ.

Αν η καθαρή επιβάρυνση τον Ιούνιο ανέρχεται στα 200 ευρώ και η επιδότηση που έχει δοθεί για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μάιου είναι 500 ευρώ τότε η ενίσχυση περιορίζεται στα 100 ευρώ έναντι 120 ευρώ (200Χ 60% = 120) που θα ήταν κανονικά.

Αν δικαιούχος έχει λάβει 600 ευρώ επίδομα για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου δεν θα λάβει καμία πρόσθετη ενίσχυση για τον λογαριασμό του Ιουνίου ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης καθώς έχει ήδη εξαντλήσει το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης που είναι τα 600 ευρώ. Αντίθετα αν κάποιος είχε έως τον Μάιο επιβάρυνση 29 ευρώ και δεν έλαβε καμία ενίσχυση και τώρα με την προσθήκη του Ιουνίου αυξηθεί η επιβάρυνση στα 40 ευρώ θα λάβει ενίσχυση 24 ευρώ

Η καταβολή των χρημάτων αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ