ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλά 12 ετών η αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η Κίνα

Σε χαμηλά 12 ετών η αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η Κίνα
AP

Η αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η Κίνα μειώθηκε κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά σε 12 χρόνια εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων που έχουν κάνει τα αμερικανικά ομόλογα λιγότερο ελκυστικά.

Συνεχίζοντας μια τάση που ξεκίνησε στις αρχές του 2021, το χαρτοφυλάκιο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η Κίνα μειώθηκε τον Μάιο στα 980,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για μείωση σχεδόν κατά 23 δισ. δολάρια από τον Απρίλιο και μείωση σχεδόν 100 δισ. δολάρια, ή 9%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Είναι ωστόσο η πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010 που η αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η Κίνα έπεσαν κάτω από το όριο του 1 τρισ. δολαρίων.

Έτσι, η Ιαπωνία είναι πλέον ο μεγαλύτερος κάτοχος χρέους των ΗΠΑ με ομόλογα αξίας 1,2 τρισ. δολάρια.

Η μείωση του χρέους που κατέχουν οι ασιατικές χώρες έρχεται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια της για να σταματήσει τον πληθωρισμό, που τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981.

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, πράγμα που σημαίνει απώλεια κεφαλαίου για τους επενδυτές που αναγκάζονται να πωλήσουν τα ομόλογα πριν από τη λήξη.

Πάντως, η μείωση του μεριδίου των αμερικανικών ομολόγων που διακρατά η Κίνα αποδίδεται κια στην προσπάθεια του Πεκίνου να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό ομολόγων που κατέχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ