ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

New York Times: Χωρίς ελάφρυνση χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ

New York Times: Χωρίς ελάφρυνση χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ
Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό, έξω από το ξενοδοχείο Hilton, όπου πραγματοποιούνταν συνάντηση υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

«Ώρα να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους», είναι ο τίτλος του σημερινού κύριου άρθρου της εφημερίδας New York Times, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «έφτασε η ώρα να βγούμε από τον φαύλο κύκλο και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, με επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει».

Στο κύριο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στις επιπτώσεις που επέφεραν στην ανεργία τα μέτρα λιτότητας, τα οποία αναγκάστηκε από τους διεθνείς πιστωτές της να πάρει τον περασμένο Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να λάβει το οικονομικό πακέτο διάσωσης.

Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας σημειώνει πως η ελληνική βουλή ψήφισε νέα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, την περασμένη Κυριακή, την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες ήταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις επιπλέον περικοπές.

Όμως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το εάν η Ελλάδα είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο, αναβάλλοντας την απόφαση τους ως την επόμενη συνεδρίαση τους στις 24 Μαΐου.

Επίσης, προσπαθούν να εμποδίσουν το αίτημα που προβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί το 2018. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το ΔΝΤ απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόγραμμα.

Όμως, το πρόβλημα παραμένει η Γερμανία, που είναι ο κύριος πιστωτής της Ελλάδας. Με τις ομοσπονδιακές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για το 2017, πολλοί Γερμανοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουν την σκληρή δουλειά και τη λιτότητα που οι ίδιοι έχουν βιώσει για μια ακόμη διάσωση των Ελλήνων από τον πόνο των «δημοσιονομικών αμαρτιών» τους.

Πέρυσι, η Γερμανία είχε απειλήσει να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, στην περίπτωση που δεν αποδεχόταν τα νέα μέτρα λιτότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Ελλάδας, στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, το Βερολίνο δεν μπορεί να αντέξει πλέον οικονομικά αυτή την στάση, συνεχίζοντας να απειλεί την Αθήνα.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα «αποτυχημένο κράτος» («failed state») στα σύνορά της με την Τουρκία, προειδοποίησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το περασμένο Σάββατο.

«Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντηθούν εκ νέου, θα ήταν καλό –για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Γερμανία– να εγκρίνουν την δόση του Ιουλίου και να συμφωνήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

»Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, αλλά χωρίς την ελάφρυνση του χρέους της, η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ», τονίζεται στο άρθρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ