ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λιγότερο από 15 ημέρες ξεκινά η καταιγίδα των έμμεσων φόρων

Σε λιγότερο από 15 ημέρες ξεκινά η καταιγίδα των έμμεσων φόρων
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΙΣΝΑΣ

Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεν προβλέπονται μόνον επιβαρύνσεις σε όλους τους υφιστάμενους έμμεσους φόρους, αλλά και νέοι φόροι, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο φόρος στις εισαγωγές καφέ.

Η αρχή αναμένεται να γίνει την 1η Ιουνίου όταν και προβλέπεται να αυξηθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% με στόχο να εισπραχτούν πρόσθετα ετήσια έσοδα 450 εκατ. ευρώ.

Από την ίδια ημέρα θα αλλάξουν τα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ. Ειδικά δε για τα ακριβότερα μοντέλα με αυξημένους ρύπους θα επέλθουν επιβαρύνσεις, όπως άλλωστε συνολικά και για όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Ακριβότερη θα γίνει η μπίρα από την 1η Ιουνίου, όπως και τα οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται στα Δωδεκάνησα.

Στα μέσα Ιουνίου θα επέλθει νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Οι επιβαρύνσεις ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου θα φτάνουν έως τα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ στο υγραέριο η επιβάρυνση τα αγγίζει τα 25 λεπτά.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα έλθουν δύο νέα τέλη. Η σταθερή τηλεφωνία θα επιβαρυνθεί με ένα νέο τέλος 5% επί του λογαριασμού προ ΦΠΑ, ενώ η συνδρομητική τηλεόραση θα επιβαρυνθεί με φόρο 10% επί του λογαριασμού.

Στα τσιγάρα η αύξηση της λιανικής τιμής από το νέος έτος εκτιμάται ότι θα αρχίζει από τα 0,50 ευρώ ανά πακέτο, ενώ θα επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 νέος φόρος 2 έως και 4 ευρώ θα επιβληθεί και στις εισαγωγές καφέ με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής να αυξηθούν έως και 20%.

Τέλος, το τσουνάμι φόρων θα ολοκληρωθεί με την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την Πρωτοχρονιά του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ