ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετατίθενται για το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το χρέος

Μετατίθενται για το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το χρέος

«Το φθινόπωρο τα σπουδαία». Αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε περιφραστικά να έχει το ανακοινωθέν που θα εκδώσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου στην παράγραφο που θα αναφέρεται στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Μπορεί πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποστηρίζουν πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, για τη συγκεκριμενοποίηση μακροπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους είναι προχωρημένες, ωστόσο αυτές δύσκολα θα περάσουν από το προσεχές Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν από τώρα σε παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, κάτι που αναμένεται να καταδειχθεί και στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 20 και 21 Μαΐου, όπου εκτιμάται πως ΔΝΤ και ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα παρουσιαστεί στο ΔΝΤ ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους με ορίζοντα το φθινόπωρο. Αυτό θα αφήσει μετέωρο το θέμα της συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει.

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωσυστήματος οι εκλογές το 2017 σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία δεν επιτρέπουν ριζοσπαστικές λύσεις για το χρέος, αλλά ούτε και δεσμεύσεις για επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων ή για εγγύηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους αξιολογηθεί ως βιώσιμη από την ΕΚΤ θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό ωστόσο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γίνει μετά την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται για τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της οποίας έχει ήδη συνδεθεί με 42 προαπαιτούμενα.

Στο πλέον δυσμενές σενάριο το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα ξεκαθαρίσει ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν το 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ θα αποχωρούσε από το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος και θα αποκτούσε αμιγώς ρόλο «παρατηρητή». Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπαγόταν πιθανότατα για τις αγορές πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι αξιόπιστο και οι επενδυτές θα παρέμεναν επιφυλακτικοί έναντι της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ