ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευνοϊκές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ από το υπουργείο Εργασίας

Ευνοϊκές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ από το υπουργείο Εργασίας
Έρχονται θετικές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ INTIME

Σε επτά σημεία θετικών παρεμβάσεων για τους ασφαλισμένους και ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ επικεντρώνεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, προβλέπεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις (όπως συμβαίνει και με τα χρέη προς την εφορία). Η διάταξη εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ με φρέσκα χρέη. Παράλληλα, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς των 12 δόσεων να μεταπηδήσουν στις 24 δόσεις, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μηνιαία δόση τους κατά 50%.Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές σε έως 12 δόσεις. Με την προωθούμενη διάταξη οι δόσεις θα διπλασιαστούν σε 24, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις που η οφειλή καταλογίστηκε έπειτα από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο θα προβλέπονται ακόμη και 48 δόσεις. Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24.

Ακόμη, θα προβλέπεται δεκαετής παραγραφή οφειλών. Με τη δυνατότητα δεκαετούς παραγραφής των οφειλών (από 20 χρόνια που είναι σήμερα στα περισσότερα πρώην Ταμεία) που θα περιλαμβάνεται στην ίδια ρύθμιση, στην πράξη το ΚΕΑΟ διαγράφει χρέη που εκκρεμούν από το 2012-2011 και πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγραφή των χρεών θα γίνεται με συναίνεση του ασφαλισμένου, καθώς η διαγραφή οφειλών προ του 2011 συνεπάγεται και διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο στη σύνταξη. Τα εν λόγω χρέη δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Ακόμη, προβλέπεται η κατάργηση της κράτησης 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το ΤΠΔΥ. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1ης Ιανουαρίου 2023, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σημαντική μηνιαία αύξηση στο εισόδημά τους.
Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και έπειτα το λεγόμενο «πέναλτι» που επιβάλλεται στους συνταξιούχους που εργάζονται δεν θα είναι οριζόντιο 30%, αλλά αναλογικό με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μια κλίμακα που θα αυξάνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Το μέτρο αφορά περίπου 200.000 ανθρώπους και θα βοηθήσει ιδιαίτερα εκείνους που λαμβάνουν ένα μικρό εισόδημα από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση.

Επίσης, θα προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η ΤτΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας. Στην πράξη, θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ένσημα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων τα 500 στα τελευταία δύο χρόνια αντί 1.500 και 600 αντίστοιχα.

Τέλος, θα προβλέπεται η υποχρέωση για υποβολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς, οι οποίοι έως σήμερα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι δεν υπάγονταν σε αυτή τη διαδικασία.
Θα προβλέπονται θετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τους ενστόλους και τα σώματα ασφαλείας όσον αφορά τη μάχιμη 5ετία, αλλά και σε οργανωτικά και τεχνικά θέματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ αλλά και του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ