ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Προβληματικά αλλά αναγκαία τα μέτρα

Αλεξιάδης: Προβληματικά αλλά αναγκαία τα μέτρα

Στην παραδοχή ότι οι διατάξεις που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση δημιουργούν προβλήματα σε επιχειρήσεις και πολίτες αλλά είναι αναγκαίες για να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος προχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος παρεχώρησε συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μιλώντας στον σταθμό Παραπολιτικά και ερωτηθείς για το επικείμενο νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους ο κ. Αλεξιάδης είπε πως η κυβέρνηση παίρνει δυσάρεστα μέτρα επειδή κάποιες άλλες κυβερνήσεις μας έφεραν σε αυτό το σημείο. «Η πολιτική μας είναι αναγκαία και δεν μας είναι ευχάριστη», τόνισε και έκανε λόγο για υποκρισία και ανευθυνότητα αυτών που ψήφισαν την συμφωνία τον Αύγουστο και τώρα την κατακρίνουν.

Για το περιουσιολόγιο ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι οι διατάξεις είναι έτοιμες και ότι βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης διευκρινίζοντας ότι θα προηγηθεί η διαδικασία για την εθελοντική γνωστοποίησης κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Δεν μπορούμε να νομοθετούμε χωρίς συνεννόηση με τους δανειστές γιατί θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στον realfm ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως χρειάζονται ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ανταποκρίνονται στα φορολογικά τους βάρη.

«Έχουμε μια πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσουμε τελείως τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εμείς προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με λογική και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όσο μπορούμε καλύτερα», είπε και προσέθεσε πως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τον φορολογούμενο και την επιχείρηση το να τον βγάζεις εκτός ρύθμισης, όταν δεν μπορεί να πληρώσει.

«Είναι άλλο πράγμα ο κακοπληρωτής, ο μπαταχτσής και είναι άλλο αυτός που αγωνίζεται, που αν τον βγάλεις για διάφορους τυπικούς και άκαμπτους λόγους εκτός ρύθμισης θα έχεις κόστος και εσύ ως Δημόσιο», σημειωσε.

Στη βάση αυτή ανέφερε πως «αν μια επιχείρηση μπορεί να δίνει 500 ευρώ τον μήνα εμείς την πιέζουμε να δίνει 1.200, θα βγει εκτός ρύθμισης και δεν θα μπορεί να δίνει ούτε τα 500 ευρώ τον μήνα».

Τέλος, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην «επερχόμενη» σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet. «H διάταξη είναι έτοιμη και είναι στη φάση της διαπραγμάτευσης κι ελπίζω ότι, σύντομα θα έρθει στη Βουλή», είπε.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην υπερ - φορολόγηση είπε πως η κυβέρνηση είναι σε «ειδική φάση» νομοθέτησης. «Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε αυτήν τη φορολογική πολιτική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες», υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ