ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 10 κόφτες του νόμου Κατρούγκαλου

Οι 10 κόφτες του νόμου Κατρούγκαλου
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Περίπου 7 στους 10 εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω του νόμου Ν. 4387/2016 που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Οι νέες συντάξεις θα προκύπτουν πλέον με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, με εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και ανταποδοτική σύνταξη με νέα ποσοστά αναπλήρωσης και συντάξιμες αποδοχές από το σύνολο του εργατικού βίου του δικαιούχου και όχι την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας, όπως ίσχυε έως τώρα. Ολα αυτά οδηγούν και μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνουν και το 30%.

Παράλληλα στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλά εισοδήματα, οι διπλά απασχολούμενοι ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι – κυρίως στα ειδικά μισθολόγια, καθώς καλούνται να καταβάλουν έως και εξαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με αυτές που πληρώνουν σήμερα. Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επί του συνολικού εισοδήματός τους, 20% για την κύρια ασφάλιση, 7% για την επικουρική ασφάλιση, 6,95% για ασθένεια και επιπλέον 4% εφόσον έχουν παρακράτηση για εφάπαξ. Συνολική επιβάρυνση 37,95% επί του συνολικού εισοδήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των 2,2 δισ. ευρώ μέτρων της περιόδου 2016-19 θα προέλθει από τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση παροχών των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα Νέα οι 10 κόφτες του νόμου Κατρούγκαλου είναι οι εξής:

1. Ολοι όσοι συνταξιοδοτηθούν από 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου - λαιμητόμου) θα έχουν μειωμένες από 10% έως και 30% κύριες συντάξεις λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002) και των χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης.

2. Εως τον Ιούνιο θα κοπεί το ΕΚΑΣ σε 120.000 συνταξιούχους (πρόκειται για την πρώτη φάση της σταδιακής κατάργησής του).

3. Μικρότερες θα είναι και θα καταβάλλονται για λιγότερο χρόνο, αν δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος, οι νέες συντάξεις χηρείας.

4. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μεικτά πάνω από 2.000 ευρώ θα χάσουν έως 28% (έναντι του πλαφόν των 2.774 ευρώ που ίσχυε). Αν λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις θα περιοριστούν στις 3.000 καθαρά.

5. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 ευρώ καθαρά, κατά μέσο όρο) θα δουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που υπολογίζεται να φθάσουν το 20%-25%.

6. Οι συνταξιούχοι που αναμένουν τα εφάπαξ από την 1/9/2013 και μετά θα τα λάβουν μειωμένα κατά 12% έως 15%.

7. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λαμβάνουν από τον ερχόμενο Ιούνιο μειωμένα έως και 35% (αναδρομικά από 1/1/2016) τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

8. Το 60% της σύνταξής τους θα χάνουν όσοι συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία.

9. Εως και το 30% θα χάσουν από τις συντάξεις – προσυνταξιοδοτικές παροχές – που λαμβάνουν 10.000 συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι βγήκαν από την αγορά χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια του ΙΚΑ.

10. Τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες ενώ καταργούνται τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ